DELA

Silvret blir till guld

Havets silver brukade strömmingen kallas. Det har varit klent med silvret de senaste åren, fisket har lagts om.
Men det finns några som fiskar, och om sälen inte hinner fram först så har kunderna en chans. Grip den, för strömmingen är guld värd som mat.
Strömmingsfolket har ålänningarna kallats. Men ärligt talat, hur många äter i dag strömming ens en gång i månaden? Den fisk som är enklast att tillreda och mångsidigast av all fisk i havet håller på att bli en tillfällig gäst på matborden.
Men just nu finns den. Och får man inte tag på färsk (eller inte vill rensa och filéa själv) så finns det inläggningar. En av dem vann just pris på strömmingsmarknaden i Helsingfors.
– Det är strömmingsfiléer i jättegod hummersås, säger Leif Bergman från Bonäs i Geta. Han har sålt inläggningen redan i ett par år.
– Receptet? Det kan jag inte avslöja så länge jag säljer inläggningen själv. Men kom igen om tio år eller så.
Strömmingen fiskar Bergman själv, liksom annan fisk. Allt utom lax. Så just nu kan man få också färsk strömming i hans fiskstånd vid Sparhallen.
– Onsdag och fredag, om man vaknar i tid. Fast i dag har jag fått 80-90 kilo, så det räcker en stund.
Att det kommer bra med strömming beror till en del på att sälen just nu koncentrerar sig på siken, som kommer in i vikarna och leker.
– Sälarna står på vakt utanför Bonäsfjärden och skrämmer bort siken.


Har leverantör

Också Fisk-kojan i Korrvik har färsk skötströmming.
– Vi har avtal med en fiskare i Geta om leveranser, berättar Tobias Verho.
– Jag kan inte lova att det kommer fisk regelbundet, det beror långt på hur mycket sälen tar. Men mot slutet av veckan kommer det säkert en ny leverans, och jag räknar med att han håller på och fiskar så länge det kommer fisk.
Att strömmingsfisket börjar komma igång nu beror på att vattnet har blivit kallare. Om det är varmt är det svårt att hålla bra kvalitet på fisken, förklarar Verho.


Fråga efter

Så det börjar så smått arta sig med strömmingen. Och textreklam eller inte, men om det finns efterfrågan så finns det också ett större intresse att leverera, kan man förmoda. Tänk om ålänningarna kunde ta tillbaka ryktet som strömmingsfolket.
Ett måste när man får färsk strömming är att panera i rågmjöl, steka i smör och äta. Kokt potatis till är allt som behövs, om ens det.
Har man mycket strömming så kokar man en ättikslag och lägger resten i den. Det blir väldigt gott till nästa dag, på mörkt bröd, som förrätt eller som en hel måltid med potatis, råkostsallad och en gräddfilssås.


Ättikslag

4 dl vatten
1 dl ättika
1 dl socker
1,5 tsk salt
skivad lök
kryddpeppar

Koka upp vatten, ättika, socker och salt. Lägg rikligt med skivad lök ca 20 kryddpepparkorn i den heta lagen. Låt svalna. Rada de stekta strömmingarna i en burk eller ask och slå på lagen.


Gravad strömming

Strömming är perfekt att grava. Man rensar den, dvs knipsar bort huvudet, för in fingret och sprättar upp magen så man får ut maginnehållet. Så pressar man med tummen mellan ryggbenet och filén så ryggbenet blottläggs och kan dras bort. Det är mycket enklare än det låter.
Så står det i alla recept att man skall dra bort skinnet och lägga filéerna i en ättikslag. Gör tvärtom. Lägg filéerna i en lag bestående av 1 dl vatten, 2 dl ättika och 3 tsk salt. Lagen skall täcka fisken.
Låt den ligga ett par timmar eller över natten, plocka upp fisken och dra av skinnet. Sen är det fritt fram att blanda till en smaksatt sås, som strömmingen får dra i ungefär ett dygn. En urenkel variant är senapssås.


Senapssås till strömming

2 dl crème fraiche
4 msk senap
0,5 tsk salt

Rör ihop ingredienserna, varva strömming och sås i en burk. Ställ kallt över natten.
Temat kan varieras i det oändliga med örter, purjolök, peppar eller vitlök istället för senap, allt efter tycke och smak.
Om någon oroar sig för hälsan, det larmas ju om dioxin i den feta Östersjöfisken, så är forskarna eniga om att vi mår bättre av att äta fisk än av att låta bli. Och om det kan det vara till någon tröst så är strömmingen numera rätt liten, den har inte hunnit få i sig så mycket av farligheterna.