DELA

Riktig, viktig hungerdagsmat

Bjud in dina vänner och servera mat som är viktig på riktigt. De pengar ni sparar in på den billiga maten kan ni skänka till insamlingen Operation Hungerdagen den 17–19 september. Då kan man även ställa fram mat till dem som allra bäst behöver den.
Så står det i ett upprop från Röda Korset om hungerdagen, som alltså i år är tre dagar. Och så delar man med sig av recept på näringsrik mat som kostar litet.
Vi får veta att Röda Korset alltid försöker skaffa livsmedel i närheten av biståndsmålet. Då kommer hjälpen snabbt fram samtidigt som man stöder livsmedelsproduktionen i närområdet.
Som basis för hungerdagsrecepten har Röda Korset använt samma ingredienser som man delar ut till katastrofoffer. Ifall en omfattande katastrof skulle drabba Finland, skulle de inhemska näringsrika grönsakerna och rotfrukterna samt de proteinrika bönorna och soja säkert bilda stommen i mathjälpen, får vi veta i uppropet.
Varför inte göra som Röda Korset uppmanar oss, bjuda in vännerna på ”viktig mat” och ge överskottet till katastrofhjälpen.


Plättar på vita bönor och grönsaker

vita bönor 2,5 dl
potatis 3 st.
ärter 2,5 dl
spenat 1 dl
lök 3 st.
ägg 3 st.
speltmjöl 2 dl
mjölk eller grönsaksbuljong 2 dl
salt 1 tsk
dill 1 msk
olja 1 msk
svartpeppar, muskot
olja för stekning

Skölj de vita bönorna och lägg i blöt över natten, i cirka tio timmar. Koka bönorna i ungefär en timme, 1 del bönor 2 delar nytt vatten. Den skalade potatisen, de upptinade ärterna och löken körs i mixer. Lägg i bönorna, den finfördelade spenaten, mjölken, äggen och kryddorna. Är blandningen för tjock, tillsätt vätska. Blanda. Stek till plättar i en stekpanna. Severa med lingon.
Receptet ger cirka 20 plättar.


Rotfruktsgryta med soja

morot 500 g
palsternacka 250 g
purjolök 100 g
selleri 200 g
rödbeta 800 g
vatten 8 dl
rosmarin 1 tsk
körvel 1 tsk
sojasås 2 msk
grönsaksbuljongpulver 2 tsk
honung 1 msk
ingefära, färsk 1 tsk riven
sojakross 2,5 dl
olja 1 msk

Skala och skär rotfrukterna i klyftor. Lägg rödbetan och moroten i en ugnsform och slå på vatten och kryddor. Sätt in i ugnen i 20 minuter i 180 grader. Tillsätt resten av rotfrukten och purjolöken. Låt småputtra i cirka 40 minuter och strö på sojakrosset. Vänd och håll kvar i ugnen i ytterligare fem minuter. Servera gärna tillsammans med fullkornsris. Receptet ger 8 portioner.


Soppa på rödbeta och potatis

rödbeta 1 kg
potatis 800 g
morot 300 g
rödlök 100 g
vatten 2,5 l
grönsaksbuljongpulver 1 msk
rosmarin 1 tsk
salt 0,5 tsk
en nypa svartpeppar
lättgrädde 2 dl
(eller sojagrädde)

Skala rotfrukterna. Lägg först i rödbetan, tillsätt sedan moroten, potatisen och rödlöken och koka mjuka. Mosa soppan och blanda i grönsaksbuljongpulver, salt och kryddor. Tillsätt matlagningsgrädden eller sojagrädden och smaka av. Ger 8–10 portioner.


Äppelpaj

surmjölk 6 dl
socker 3 dl
soda 1,5 tsk
vetemjöl 4 dl
speltmjöl 3,5 dl
olja 1,5 dl
kanel 1 tsk
vaniljsocker 1 tsk
Överst på pajen:
tärnade äppelbitar 600 g
kanel 1,5 msk
socker 1,5 msk

Blanda ihop torringredienserna och tillsätt surmjölken under omsorgsfull omröring. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Skala äpplena och dela dem i tärningar eller klyftor. Lägg bitarna överst på pajen och strö på kanel och socker. Stek i cirka 30 minuter i 180 grader.