DELA

Plockmat för de stora kalasen

Månadsskiftet maj-juni är de stora examenskalasens tid. I hushåll efter hushåll står svettiga mammor och räknar om bålen ska räcka och sorterna vara tillräckligt många.
Var lugn. Bara det finns bubbel så går det bra med en skål nötter. Här kommer ändå några enkla tips på plockmat som inte alls är svår att göra men som ser nog så imponerande ut.
Till efterrätt på kalasen serveras det ofta en obligatorisk gräddtårta, något som allt färre gillar och som har svår att klara varma dagar. Strunta i den, och satsa på choklad i stället, både trendigt och gott. Varför inte till exempel Mercedes hemgjorda praliner, som kan köpas på Salt och i caféer i Eckerö post- och tullhus. Ställ fram en ask i taget och du ska se att gästerna är nöjda.
Så till allvaret. Ingen kommer på studentuppvaktning för att äta middag, utan för att mingla och smaka. Gör några enkla varianter, ställ fram allt och ta på dig dina högklackade. När festföremålet stuckit för kvällen kan du kasta upp fötterna på soffbordet och beställa pizza.


Gorgonzolafyllda dadlar

cirka 40 stycken:
2 askar dadlar, eller 40 färska styckedadlar
150 g ädelost eller liknande
1–2 msk grädde eller kesella
(10–20 valnötskärnor)

Snitta dadlarna längs ena sidan med vass kniv och peta försiktigt ur kärnan. Rör osten mjuk, ibland kan det behövas lite grädde eller kesella att blanda ut med. Peta ner en klick ostmassa i varje dadel. Garnera med en bit nötkärna. Kan göras helt klara och vänta övertäckta i kylen ett par dygn.


Prosciutto med grön sparris

20 st grön sparris, kokt al dente
20 skivor prosciuttoskinka, eller annan lufttorkad skinka

En mycket enkel rätt på buffébordet. Räkna med ca 2 sparrisstänger per person.
Tag gärna färsk grön sparris eftersom det är säsong, annars går det också bra med sparris från frysdisken. Om man inte är ute efter en smal variant av det här receptet så är det också gott med en liten skiva krämig getost som man rullar in med sparrisen.
Linda in varje sparris i en skiva lufttorkad skinka. Lägg upp på en tallrik och servera som plockmat.


Antipastospett

per portion
1 skiva prosciutto, parmaskinka eller rökt skinka
salami, 1 stor skiva eller 2 mindre skivor
2 körsbärstomater
2 cornichoner (små inlagda gurkor) eller fyllda gröna oliver
ca 1/3 stjälkselleri

Dela skinkskivorna i 2-3 strimlor. Dela stora salamiskivor. Skrynkla ihop skinka och korv och varva dem på träspett med tomater, cornichons eller oliver och bitar av selleri. Lägg upp snyggt på ett fat.


Tortillarullar med kyckling och koriander

detta recept ger fyra rullar, mångfaldiga så mycket du behöver
1 tortillabröd (stort)
2 blad isbergssallad
1 dl grillat eller stekt kycklingkött
1 tsk indiskt tandooripasta
50 g färskost (kesella)
2 msk hackad färsk koriander

Lägg salladsbladen så att de täcker brödet på bredden. Blanda kyckling med tandooripasta och fördela det på bredden över salladen. Toppa med färskost och färsk koriander. Rulla ihop. Jämna till kanterna och skär i mitten samt snett till fyra delar. Sätt ihop dem med tandpetare. Ställ upp på fat.


Sardiner och tomater

En ask körsbärstomater
Två burkar sardiner i tomatsås
Sardiner i tomatsås
En burk stora kaprisar
Kapris
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur fruktköttet.
Stoppa ner några kapris i varje tomat.
Stoppa ner en sardin i varje tomat så att svansen sticker upp, eller mosa filéerna och fyll tomaterna.