DELA

Nyårsgott med stort och smått

Lite snacks att peta i sig timmarna innan klockan slår, några kakor att svänga ihop med hjälp av de sista julresterna och ett par tårtor att sparka igång det nya året med. Det är innehållet i årets sista matruta.
Gott nytt bakår!
Gå bärsärkargång i kryddskåpet och krydda nötter, frön och popcorn efter eget huvud. Ska större mängder nötter eller frön tillredas kan de också rostas i 200-gradig ugn cirka en kvart, rör om då och då.

Söt-salta nötter
1 dl salta nötter
1 msk farinsocker

Blanda, rör om. Servera.

Peppriga pumpafrön
1 dl pumpafrön
1 tsk flingsalt
några drag med svartpepparkvarnen
1 msk äggvita

Blanda alla ingredienser i en skål. Rosta dem i en torr panna tills de är torra och knapriga, det tar ett par minuter. Rör om ofta, eftersom de lätt bränns.

Chili-cashew
1 dl cashewnötter
1 msk äggvita
1 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser i en skål. Rosta dem i en torr panna tills de är torra och knapriga, det tar ett par minuter. Rör om ofta, eftersom de lätt bränns.

Apelsin-chokladmoussetårta
Tårtan går utmärkt att göra upp till två dagar innan bjudningen. Eventuellt kan lite florsocker tillsättas i chokladsmeten, men det behövs egentligen inte.
150 g mandelmassa
1 ägg
mousse:
200 g mörk choklad
3 ägg
2 dl grädde
1 gelatinblad
skalet av 2 apelsiner
2 msk apelsinsaft
runt om:
apelsin-noblesse eller liknande

Sätt ugnen på 175 grader. Spänn ett bakplåtspapper i en form med lös kant, 24 cm i diameter. Bakplåtspapprets kanter ska sticka fram utanför formen. Smöra pappret med lite smör.
Skär mandelmassan i mindre bitar och vispa ihop dem med ägget. Vispa ett bra tag tills smeten är helt klimpfri. Häll smeten i formen och grädda cirka 15 minuter, tills kakan börjar få färg. Låt svalna.
Lossa bottnen från formen och lägg bottnen på ett kakfat. Diska formens rundel och spänn den runt om kakbottnen på fatet.
Gör moussen:
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
Smält chokladen i vattenbad.
Separera äggen. Vispa vitorna hårt i en ren och torr bunke.
Vispa grädden i en annan bunke.
Blanda ner gulorna i den smälta chokladen, rör noga om.
Tvätta apelsinerna och riv ner skalet i chokladen. Se till att inte få det vita med eftersom det är beskt. Pressa ner saften i chokladen. Ta upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma chokladen. Rör om så gelatinet säkert blir upplöst. Låt blandningen svalna en aning.
Rör därefter ner chokladsmeten i den vispade grädden. Se till att allt blandas och vänd därefter ner äggvitorna i smeten. Rör så lite som möjligt, men ändå så allt blandas väl.
Häll moussen ovanpå bottnen i formen och ställ kakan i kylen till nästa dag.
Lossa försiktigt kanten, skär eventuellt runt med en kniv, och dekorera kakan.
Fler recept i papperstidningen!

Karin Erlandsson