DELA

Nu växer maten upp!

Denna välsignade tid på året kommer inte bara blommorna, nu börjar det ätbara komma upp ur jorden också. I väntan på den fantastiska åländska sparrisen finns till exempel ogräs att ta till.
Karins smöriga kål
Hemligheten med primörer är att låta dem vara så obearbetade som möjligt. De smakar fantastiskt i sig, man ska tillsätta så lite som möjligt.
Därför blir också matlagningen med primörer både enkel och snabbgjord.
I butiken just nu finns nykål, den allra första kålen. Bladen är vågiga och krispiga, och bättre tillbehör finns inte. Nykål passar både till kött, fisk och grillad halloumi.
Jag brukar endera skära kålen i strimlor, steka i smör, salta och peppra eller ugnsrosta den i stora klyftor med rejäla smörklickar och flingsalt ovanpå.

Nypotatis naturell
Inte än, men snart, kommer nypotatisen. Också där gäller samma regel: låt den i så hög grad som möjligt vara som den är. Skrubba potatisen och lägg den i kokande vatten. Koka, låt ånga av.
En god potatissallad på nypotatis får man om man blandar olivolja med gräslök, skivar den ännu heta potatisen i stora bitar, ringlar över gräslöksoljan och saltar. Ät salladen ljummen.

Ninas nässelsmoothie
3–4 glas
1 dl nässlor, förvällda (knappt 1 liter färska)
300 gram vattenmelonmelon
2 st kiwi
äppeljuice
pressad lime eller citron

Lägg nässlorna i en mixer. Gröp ur melonköttet, skala och skär kiwiköttet i bitar och tillsätt det. Mixa slätt och tillsätt äppeljuice till önskad konsistens. Smaka av med lite lime eller citron.
Fler recept i papperstidningen!