DELA

Nu samlas grillgalningarna

Allt kan grillas. Lätt som en plätt, bara att sätta igång.
Så är det om man får tro den som elegant slänger några marmorerade entrecoter på grillen och serverar dem perfekt rosa, utan sot, med trevliga tillbehör.
I vår familj har det inte grillats. Det följde visserligen en fin grill med huset för 12 år sedan, men det hjälpte inte. I den mån det grillades så var det gästerna som stod för underhållningen.
Nu är den gamla, numera rostiga grillen utbytt mot en ny (det uppstod ett akut behov). Den nya är invigd av ett proffs, så vi vet att den fungerar. Så nu finns pressen där att åstadkomma något alldeles själv. Och det är då frågorna kommer.
Kol eller briketter, vilket som, skall tändas i god tid, så de är glödande inuti och lätt askgrå på ytan. Men hur mycket?
Med den nya grillen följer en bruksanvisning som säger hur många briketter man skall ha, men eftersom det finns kol sedan gammalt … Det blir nog briketter snart.


Hög, medel, låg?

Man kan också läsa sig till att köttet eller vad man nu grillar skall ha rumstemperatur. Inget problem. Hur många minuter man skall grilla på var sida. Inte heller det är något problem. Men hur varm skall grillen vara? Hur vet man att den inte är för kall eller för het?
Den nya manicken har termometer. Man vet hur varmt det är under locket. Och så kan man grilla direkt eller indirekt. Men i bruksanvisningen står det så och så många minuter ”på hög direktvärme”, ”på medium direktvärme”, ”på indirekt låg värme”.
Hur skall man veta? Marmorerade extra fina entrecoter är dyra, man vill inte förstöra dem på grillen. Så hur många grader?
Jag tror jag gör på det finska sättet och börjar med korv. Och så utgår jag från att låg värme är som i ugnen, ca 150 grader, medel är 225 och hög är över 250.


Grilla lamm

Familjen har förkärlek för lamm och numera går det att få färskt åländskt lamm då och då, också på sommaren. Det gäller att höra sig för. Eller beställa av någon som föder upp lamm.
Också lammet har entrecote har jag nyligen fått lära mig och den lämpar sig för grillning lika väl som kotlett och filé. Men nu blir det dels kotlett, dels skivor av lårsteken ur Kerstin Källéns bok ”Mat av lamm”. Och kotletterna grillar vi räddhågsna under grillen i ugnen!


Grillade lammkotletter

2 dubbla kotletter eller 4 enkla per person
12 enkla kotletter
Till pensling
1,5 msk olja
0,75 msk citronsaft
salt, peppar
1 tsk oregano

Ställ ugnen på 250 grader grillvärme. Lägg kotletterna på galler över en ugnspanna. Skaka ihop ingredienserna till marinaden och pensla. Grilla 3-4 minuter, tills kotletterna fått färg. Vänd, pensla och grilla på andra sidan. Servera med saffransris och grönsaker.


Grillade lammskivor

Beroende på lårstekens storlek behövs 4-8 skivor, ca 2 cm tjocka, till 4 personer
Marinad
0,75-1 dl olja
salt, svartpeppar
1-2 msk soja
saften av en halv citron
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 tsk var av mejram, rosmarin och mynta

Gör några snitt i kanten av varje skiva så de inte vänder upp sig i grillen. Skaka ihop marinaden och fördela den över skivorna på ett fat. Låt dra några timmar och vänd under tiden några gånger.
Grilla på ganska stark värme 3-5 minuter på var sida och lägg upp på tallrikar, gärna med en grillad tomat vid sidan om. Zatziki är gott till.