DELA

Nostalgi i köket – vad är din tröstemat?

Har du just i år börjat lägga in svamp i vackra små burkar? Upptäckt att fänkål är gott i såväl sallader som fisksoppa? Känt lust att prova på mat, som du i tiden fick hos mormor?
Och tror du allt detta är en slump?
Du som gör allt detta och kanske dessutom bakar ditt knäckebröd själv, gräddar långsamt i låg temperatur, tänker på vilka fotavtryck din mat lämnar i form av belastning och äter grisen från trynet till knorren – du är rätt och slätt trendig.
Dessutom skall man föredra smått framom stort, miniflaskor champagne (den är tydligen trendig fortfarande) istället för stora. Och det lär numera finnas en miniversion av såväl Magnumglassen som syltmunken.
Den dag vi får en miniversion av dagens hopplöst stora och ofta konstigt formade tallrikar skall också jag hoppa på tåget. Varför måste tallrikarna plötsligt vara så stora att de vare sig får rum i skåpet eller diskmaskinen. För det är ju inte meningen att man skall fylla den med mat, tvärtom. Det skall vara någontilng litet på mitten och så skall det droppas och strösslas och siktas smaktillsatser runtom ända ut på kanterna, så man inte kan lägga ifrån sig besticken.
Ok, det här sista är en av mina frustrationer. Jag behöver nytt vardagsporslin och det finns inte!

Pizza och jordnötssmör?
Matnostalgi är inne. På sätt och vis handlar det om att tröstäta. Vi skall i dessa oroliga tider tillbaka till mat som hänger ihop med trygghet i tillvaron.
Comfort foods kallas det också och ger 9,5 miljoner träffar på nätet. I USA, där den här trenden tydligen är väldigt stor, ligger jordnötssmör i topp, men där finns också äppelpaj, bakade bönor och annat rustikt hemlagat.
Det är också givet att det som är nostalgi för en kan vara helt fel för en annan i det sammanhanget. Är man född på 40-talet hör pizza definitivt inte till den kategorin medan det kanska är ”tröstemat” för någon som är 40 år yngre.
Din nostalgimat?
När jag läste artikeln i en mattidning började jag fundera vad matnostalgi är for mig. Biff Stroganoff, karelsk stek, gädda med äggsås, smörgåspudding. De hör definitivt dit. Men så kom jag på det, köttsoppa gjord på oxsvans. Det är gott och det värmer.
Och maken hjälpte till med fattiga riddare, som är en perfekt dessert till soppan.
Vad är nostalgimat för dig? Skriv, ring, berätta. Om du har recept så desto bättre.
Eftersom jag inte jobbar alla dagar så är e-post det bekvämaste.
Adressen är harriet.tuominen@nyan.ax eller via posten Nya Åland, PB 21, 22100 Mariehamn, märk Matrutan. Telefon 528 464 när jag är på plats. Vi hörs!

Svanssoppa
Oxsvans får man inte varje dag i butiken, så ring och beställ. Man får den i vackra bitar (kotor), kapad vid lederna. 1–1,5 kg behövs, det mesta är ju ben.
Koka upp svansbitarna i vatten som täcker, skumma väl. Lägg i buljongtärning, eventuellt salt, hel kryddpeppar och vitpeppar, 4–5 stycken av var, och ett lagerblad. Låt koka på svag värme ungefär 2 timmar.
Lägg efter det i rotsaker som i en vanlig köttsoppa: potatis, morot, rotselleri, purjo, palsternacka med mera. Fortsätt koka tills rotsakerna är mjuka och köttet lätt lossnar från benen.
Den som vill vara ”fin” börjar nu peta bort köttet från benen och lägga det tillbaka i grytan. Behövs inte.
Var och en tar för sig av soppan, med svansbit och tar själv bort köttet. Så petar man bort den lilla broskknappen på ändan och suger ut märgen. Det är så gott! När man har upplevt den smaken förstår man varför gryta gjord på benfritt kött aldrig får den där riktigt fylliga smaken.

Fattiga riddare
Nostalgiska fattiga riddare skall göras av vetelängd, smaksatt med kardemumma, som har blivit litet torr och inte längre gör sig på kaffebordet. Det här receptet är ur Runa Melanders kokbok. Jag påstår att 8 skivor räcker för 4 personer. Kanel hörde inte till hemma hos oss.
12-18 vetebrödsskivor
4 koppar mjölk (6 dl)
2 msk mjöl
1,5 msk socker
1-2 ägg
0,5 tsk kanel

Mjöl, mjölk och ägg vispas till en vanlig pannkakssmet, som smaksätts.
I denna blötas vetebrödsskivorna tills de äro genomdränkta med smet, då de stekas i vanlig stekpanna. Serveras genast med något socker och mos eller sylt.
Nostalgi-riddarna serverades alltid (?) med äppelmos och vispad grädde!
Det finns en nostalgiefterrätt till.

Stekta äpplen
8 goda, syrliga äpplen
4-5 msk sirap

Skölj och torka äpplena, tag eventuellt ut kärnhuset med en borr. Nagga tätt med gaffel. Rada dem i smord ugsfast form och ringla över sirapen.
Ställ in formen i 225 graders ugn och ös dåd och då med lagen som bildas. Stek tills det går att sticka en tandpetare genom äpplet. Tiden beror på äppelsorten.
Servera litet avsvalnade med gräddmjölk eller vaniljsås.