DELA

Något som faller far i smaken

Vad finns det mellan midsommar och lillajul som hela familjen kan fira glatt och utan stora åthävor? Något som bryter den litet trista hösten precis när den blir som tristast – mörk, slaskig, föga inspirerande?
Farsdag!
Just det. Den som vill kan uppvakta med slips, skjorta, slipmaskin eller annat som faller far i smaken. Men idén är nog att familjen samlas, trivs och mår gott. Till exempel kring en god middag.
Dagens pappor är i många fall lika intresserade av köket som mor i huset, så varför inte överlåta köket och låta pappa tillreda middagen, med resten av familjen som hantlangare. Och framförallt som uppröjare efteråt. Presenter behöver inte vara något man köper.
Om pappa inte hör till dem som vill ta över köket så kanske någon annan vill göra det och bjuda på något gott. Och då är frågan om man kan bjuda pappa på gubbröra? Eller känner han sig gammal då?
Visst kan man, det behöver inte tas personligt, men gubbröra är en rätt som anses tilltala manliga smaklökar. Dagens variant kan också hustrur och barn tycka om.
Åländska pappor jagar. Är det en fördom? I vilket fall som helst är det säsong för rådjur, och den som inte har en jägare i familjen kanske känner någon. Älg, hjort eller bäver fungerar också för den här latmanssteken. Ni har fått receptet förut, men det är suveränt, det är Hirams.


Gubbröra

8 ansjovisfiléer
4 hårdkokta ägg
2 kokta kalla medelstora potatisar
1 gul lök
smör
1 dl finhackad färsk dill
0,5 dl finchackad gräslök
1 dl crème fraiche
mörkt bröd

Finhacka ansjovisen. Skala och finhacka löken. Skala och hacka äggen.
Hetta upp smör i en stekpanna. Fräs löken utan att den tar färg.
Skala och tärna potatisarna. Tillsätt ägg, ansjovis, dill, gräslök, potatis och crème fraiche. Rör om.
Låt gubbröran småputtra några minuter så att den får en krämig konsistens. Servera den ljummen på gott knäckebröd eller rivet, rostat surbröd. Om någon tycker röran är för vuxen i smaken kan den spädas ut med litet mera crème fraiche eller potatis på tallriken. Men ät inte för mycket, det kommer mer!


Hirams latmansstek

en 2 kilos stek av vilt (den får vara mindre)
2 tsk salt 1,5 krossad svartpeppar
1-2 tsk smulad rosmarin
2 tsk timjan
1 stor lök grovt skuren
en halv burk champinjonsoppa
1 dl madeira eller halvtorr sherry
ett stort folieark

Bred ut folien över en ugnsform med kanter och lägg steken på folien. Strö över kryddorna, lägg på löken, skeda dit soppan och slå på madeiran. Vik upp folien till ett absolut lufttätt paket. Ställ in steken i 200 graders ugn och låt den stå där i minst två timmar. Om steken är trind till formen eller rådjuret gammalt kan det ta litet mer.
Det går att stick stektermometer genom folien i det köttigaste delen av steken om man känner sig osäker. Vid 72 grader är det klart.
Packa upp och där ligger steken färdig i sin sås!


Enkel dessert

Det fungerar utmärkt att göra gubbröran medan latmanssteken står i ugnen. Och visst skall det vara en dessert också, det är pappa värd. Den görs till en del innan steken sätts i ugnen. Det här är en av mina favoriter så länge vi har syrliga, åländska äpplen.
4 äpplen
smör
1 dl nötblandning
2 msk (mörkt) socker
0,5 dl ingefärssirap

Skala äpplena, skär i fyra delar, kärna ur och klyfta tunt. Rada klyftorna i en låg, smörad ugnsfast form (glas), strö på socker, sirap och tunt skivat smör mellan lagren, som inte får vara många. Det skall bli en tunn rätt. Strö på nötblandningen, som skall vara flagad och hackad, gärna uppblandad med russin. Droppa över av ingefärssirapen och hyvla över smör.
Ställ in formen i ugnen i 225 grader ca 15 minuter så äpplena mjuknar och nötterna bryns lätt. Det ger en fin smak åt desserten..
Tag ut formen och ställ den åt sidan medan resten av maten tillreds. När latmanssteken är klar ställer man in formen igen. så rätten blir ljummen. Servera med vaniljkräm (färdigköpt, vispbar) eller vaniljglass.