DELA

Något att äta efter skolan

En bulle, en chokladstång, en påse chips. Eller en yoghurt, en smörgås, ett äpple. Vad ser vi helst att de unga förhoppningsfulla tar som mellanmål när de kommer hem från skolan?
Det är klart vi vet hur vi helst vill ha det; hälsosamt med tillräckligt av alla sorter så energin inte tar slut halvvägs till middagen. Om det lyckas är sin sak, men man kan hjälpa till genom att ha bra saker hemma i kylen och kanske förbereda något gott. Det är inte alltid tiden eller intresset räcker till för skoleleven att fixa till smörgåsar själv.
Men man kan göra dem färdiga på morgonen med ost, skinka, sallad, tomat, kanske ett äpple bredvid, placera allt på en tallrik i en rymlig plastpåse, sådan man köper frukt i, och mellanmålet är fräscht i kylen när det är dags att äta.
Vissa mellanmål kan göras helt färdiga på morgonen och passar kanske de yngsta bäst. Litet äldre skolbarn kan helt säkert mikra eller mixa själva, kanske tillsammans med en kompis, om alla ingredienser finns hemma.


Tunnbrödsrulle

1 litet tunnbröd (eller ett halvt stort)
skivor av skinka eller rostbiff
sallatsblad
skivad tomat
skivad gurka

Bred litet bordsmargarin eller lättmajonnäs på brödet. Lägg på sallatsbladet och rada på skinka/rostbiff, tomat och gurka. Rulla ihop brödet och ät med fil eller mjölk.


Varm knäckesmörgås

1 bit knäckebröd
1 ananasring
1 skinkskiva
1 skiva ost

Lägg anans, skinka och ost på brödet. Värm i mikron tills osten smälter. Ät med ett glas mjölk.


Mysligott

2 dl yoghurt
3 msk mysli med frukt
jordgubbar eller en halv banan

Blanda mysli i yoghurten och täck med jordgubbar eller skivad banan.


Pizzapannkaka

(Görs dagen före, värm lämpligt stor bit i mikron)
3 ägg
1 dl lättgrädde
4 dl vatten
0,5 msk grönsaksbuljongfond
2 dl jästbrödsmjöl
3 tomater
150 g strimlade kalkonskivor
(2 lökar)
(2 vitlöksklyftor)
1 burk ananas i bitar
0,5 tsk svartpeppar
1,5 tsk oregano
1 dl riven ost

Vispa sönder äggen och blanda ner grädde, vatten, buljong och mjöl. Slå smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 5 minuter. Skiva tomaterna (samt lök och vitlök om du tycker om). Strö den strimlade kalkonen över smeten, rada på tomatskivorna samt lök och vitlök. Krydda med svartpeppar och oregano. Strö över riven ost och fortsätt grädda i ytterligare 15 minuter.


Fuskpizza

1 skiva runt rågbröd
4 msk tomatsås
2 skivor skinka
2 skivor gul paprika
1 nypa oregano
0,5 dl ost

Sätt ugnen på grill, 225 grader. Bred ut tomatsås på brödet. Strimla skinkan och skär paprikan i skivor. Lägg på detta och strö över oregano och toppa med riven ost. Grilla pizzan 10-15 minuter.


Varm dubbelsmörgås

För dig som har våffeljärn eller smörgåsgrill är det här något.
2 brödskivor
1 liten bit (5-8) cm squash
2 msk mjukost
2 skivor skinka
olja eller flytande margarin till stekning

Skölj och skär squashen i skivor. Bred på smältost på brödskivorna. Lägg på skinka och squash. Lägg ihop brödskivorna och stek dem i våffeljärnet eller smörgåsgrillen tills de fått vacker färg.


Mikrougnsgröt

1 dl havregryn
2 dl vatten
0,5 krm salt
1,5 dl mjölk
1 msk äppelmos eller lingonsylt

Lägg havregryn, vatten och salt i en tallrik eller skål. Ställ in tallriken i mikrovågsugnen. Mikra på full effekt i 1,5–2 minuter. Häll på mjölk och lägg på äppelmos eller lingonsylt.
Gröten kan varieras till exempel så:
n byt ut hälften av havregrynen till müsli, men se upp med sockret
n Låt lite russin eller en halv banan koka med i gröten.
n Byt ut sylten mot ett rivet äpple, päron eller frysta bär.


Smoothie med banan och bär

2 glas
1 stor banan
2 dl frysta hallon, jordgubbar eller blåbär
3 dl mild naturell yoghurt
2 msk pudersocker
0,5 krm kanel
0,5 krm kardemumma

Skala och bryt bananen i bitar. Lägg bananbitarna i en matberedare eller mixer. Tillsätt otinade bär, yoghurt och pudersocker. Tillsätt gärna 0,5-1 tsk kanel till blåbär. Mixa tills allt är blandat och skummigt. Häll upp i höga glas.


Torkar frukt

Bra att ha hemma som snabbt mellanmål är också torkad frukt, till exempel äppelringar eller äppelchips, torkat päron, aprikoser eller katrinplommon, och nötter.
Idén är att köpa hem bara sånt som är bra mat och göra den så pass tilltalande eller enkel att få i sig att risken för att den blir oäten eller utbytt mot godis minimeras.