DELA

Motion och stimulans ihop

Senast handlade det om nostalgimat. Temat fortsätter på sätt och vis, men nu med kaffe, som ju samtidigt är mer inne än någonsin.
Och med en gammaldags kaffekvarn får man motion före stimulansen.
Det började med att en tidning raggade prenumeranter. Bland alla nya skulle man lotta ut ett antal kaffekvarnar för alla sorters malning. Kaffekvarnar som såg högst ålderdomliga ut och vevades för hand.
En nästan likadan stod undangömd i garaget. Som barn hade jag malt kaffe på den, kaffe som sedan kokades i kopparpanna. På den tiden fanns det bara hela bönor i butiken, det färdigt malda kom senare.
Tänk om man skulle försöka!
Jodå. Litet dammig var den, men den mal bönor lika bra som förr. Och den kan justeras så man får finmalet eller grövre, allt efter behov. Det tar en liten stund, men å andra sidan behöver man inte så stora mängder per gång. Idén är ju att mala för gången. Och så doftar det gott samtidigt.
Leinbrock-Werke står det på den. Går man in på nätet och letar så kommer man in på olika auktionssajter, vilket tyder på att företaget inte längre är i gång.
Ett hantverk, som inte heller är vanligt längre, är att i mortel krossa kardemummakapslar och peta fram fröna för att mala och knåda in i bulldegen. Här är de två i kombination.


Kardemummakaffe
med grädde

2 muggar
2 gröna kardemummakapslar, som krossas och fröna tas tillvara
1 msk strösocker
1-2 msk grädde lätt vispad
2,5 dl starkt, hett kaffe

Krossa kardemummafröna i en mortel eller med kavel. Blanda dem med sockret i den vispade grädden.
Slå upp kaffet i två förvärmda glas och skeda på den kryddade grädden. Smutta långsamt på kaffet genom grädden.


Höstkaffe

Det här är en rätt annorlunda kaffedrink, men eftersom det är säsong för både äpplen och päron vågar man kanske försöka.
1 rött äpple delas, fröhuset tas bort och köttet skärs sedan i tärningar
1 moget men fast päron skärs likaså i tärningar
saften av en citron
7 dl starkt, hett kaffe
socker enligt smak
1 dl konjak eller vodka

Slå citronsaften över frukttärningarna och lägg dem i en rymlig, uppvärmd glasskål. Slå på kaffet och rör i socker, men inte så mycket att citronsmaken försvinner.
Hetta upp konjaken/vodkan i en liten kastrull eller förläggare tills den går att tända på. Slå den brinnande alkoholen över kaffet. Rör om och servera i uppvärmda koppar eller glas.