DELA

Mellanmålet räddar orken och humöret

Det är eftermiddag och du känner dig okoncentrerad och hängig. Sockersuget sätter in och du kommer på dig själv med att vilt gräva i väskan efter den där sista chokladbiten.
Ett enkelt mellanmål fyller på kraftreserverna.
Äter du en bra lunch och middag behöver mellanmålet inte vara mer än en frukt och en handfull nötter. Eller eller varför inte fullkornsbröd med keso, en skivad banan och kanel?
Den som har ett stillsittande jobb är kanske inte i samma behov som skolbarnen av ett mellanmål, men den mindre måltiden hjälper dig att hålla blodsockret på en jämn nivå. Särskilt viktigt är det om du ska träna direkt efter jobbet. Mellanmålet får naturligtvis gärna vara hälsosamt och innehålla mycket fibrer – men helst inte så mycket vitt socker.

Personlig müsli
Jag blandar gärna min egen müsli med flingor, solrosfrön, russin och olika sorters nötter – det är riktigt gott i en naturell yoghurt med lite honung eller äppelmos på toppen.
På lantmannen.se finns följande recept, variera ingrediensernas mängd efter tycke och smak:
1 l rågflingor
1 l havregryn
2 dl vetegroddar
2-3 dl vetekli
1 pkt russin (250 g)
2 dl hackade nötter
Torkade fikon, ringäpplen, aprikoser eller dadlar skurna i småbitar.
1-1,5 dl farinsocker (kan lämnas bort)


Blanda till en stor sats, förvara på torr plats och ät i månader! Du kan också rosta müslin. Lägg då rågflingor, havregryn, vetegroddar och nötter i en långpanna. Rosta i ugnen (175 grader) i 10 – 15 minuter. Rör om då och då. När flingorna svalnat blandas de med övriga ingredienser.

Kanelkryddad fruktsallad

Tasteline.com tipsar om en fruktsallad:
2 dl dinkelkorn
1,5 dl vatten
1,5 dl hallon
1 äpple
1 banan
1 päron
1 apelsin
0,5 dl mandel, hackad
1 msk fruktsocker
kanel


1. Skölj dinkelkornen ordentligt. Låt dem ligga i blöt över natten och koka sedan på svag värme i ca 30 minuter eller tills kornen känns lagom mjuka. (Du kan också koka utan blötläggning i 40 minuter.)
2. Häll upp i en skål och strö över socker och kanel. Pressa saften ur apelsinen och häll saften över dinkel och blanda runt. Skär resten av frukten i bitar och blanda ner.

Blåbärsmoothie
Skogen är full av blåbär just nu. Ut och plocka! Du kan naturligtvis byta ut blåbären mot andra bär och frukter.
2,5 dl vaniljyoghurt eller mild naturell yoghurt
1/2 banan
1 dl frysta blåbär

Mixa alla ingredienserna till en slät massa. Servera genast.

Annika Kullman