DELA

Lägg rabarber på en god kaka

Något som är gott, snabblagat och framför allt enkelt att slänga ihop så här års är rabarberkaka.
De finns i alla möjliga olika former och varianter, och passar lika bra att bjuda på när svärföräldrarna kommer på besök, som på kompisfikat i trädgården eller framför teven en regnig onsdagskväll.
En rabarberkaka är svår att misslyckas med och tack vare rabarberns fina röda och gröna färger så blir kakan oftast snygg utan desto större ansträngning.
En kaka som faktiskt för tillfället ligger hemma och väntar på att jag ska komma hem vrålhungrig över lunchen är min mammas gudmor Kerstin Siréns goda rabarberkaka med kinuski. Det är en sockerkaksbaserad kaka som min mamma presterade mig för för ett par veckor sedan, och som jag nu har blivit lite smått förälskad i.


Kerstins goda rabarberkaka
med kinuski

3 ägg
3 dl socker
1,5 dl smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 l rabarber

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och skala rabarbern..Vispa sedan ägg och socker pösigt innan du under omrörning tillsätter det smälta margarinet, mjölet och bakpulvret. Strö rabarbern, som du skurit i små bitar, jämnt över hela kakan och halvgrädda i cirka 20 minuter i mitten av ugnen. Samtidigt som kakan gräddas kokar du kinuskisåsen i en kastrull.

Till såsen behövs:
2 dl grädde
1 dl socker
1 msk smör
Häll ner alla tre ingredienser i kastrullen och koka sedan upp under omrörning. Efter att kakan varit i ugnen i 20 minuter, öppnar du bara ugnsluckan, häller över kinuskisåsen och gräddar i cirka 15-20 minuter till.


Mamma kan
Men det är inte bara i kakor som rabarber är gott, enkelt och snabblagat. En av mina absoluta favoritsafter att laga själv är rabarbersaft. Eller ja, nu fick jag det att låta som att jag själv skulle stå i köket och koka saft. Vilket skämt. Men min mamma är hemskt duktig på det.


Läskande rabarbersaft
3 kg rabarber
1,5 liter vatten
socker

Att koka saft är väldigt enkelt. Du börjar med att koka upp vattnet, lägg sedan i rabarber och låt koka i ungefär 10 minuter. Du kan bra lämna skalet på rabarbern, eftersom det bara är själva smaken vi vill åt i det här fallet.
Sila sedan bort rabarbern med silduk och låt det rinna av ordentligt. Koka upp saften på nytt och tillsätt 5,5 deciliter socker per liter avrunnen saft. Krama i saften ur en hel citron, skumma av och häll upp på flaska. Konserveringsmedel är egentligen inte nödvändigt i det här fallet. För det första kan man förvara den i kylskåp och för det andra är den så god så den inte kommer hinna bli gammal innan den är slut.


Hittade på bloggen
Tycker man att kakor och saft känns lite för tråkigt och traditionellt, men ändå vill använda rabarber – kan man testa laga rabarberchutney. Det här receptet har jag hittat på en bloggen enmammasdrommar.blogspot.com, och hon skriver bland annat att smaken kan jämföras lite med mangochutney, men att den är ännu godare.
En chutney är alltså ett syltliknande mattillbehör som exempelvis är svingott till grillat kött.


Rabarberchutney
500 g rabarber
1 tsk ingefära
5 dl socker
2 st rödlökar
1 1/2 msk ättikssprit 24%
3/4 dl vatten
1 1/2 msk curry
2 tsk salt
2 tsk spansk peppar
6-8 torkade aprikoser

Skär rabarbern i små bitar och hacka rödlöken fint, riv ingefäran om den är färsk. Koka sedan upp rabarber, lök, ättikssprit och vatten i cirka tio minuter och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Låt sedan allting koka under ständig omrörning i ungefär 40 minuter. Låt svalna.

Madelen Holmström


redaktion@nyan.ax