DELA

Kräftstjärtssallad med svamp

Den här salladen är en riktig smakbomb. Kräftstjärtarna och fiskromen ger en god sälta och sparrisen står för krispigheten.
Precis som med alla andra sallader kan man variera den helt efter tycke och smak. Till exempel kan man smyga ner bitar av avokado och ärtskidor.
Gillar man inte rom kan man istället enkelt göra en god dressing av olivolja, soja, vit balsamvinäger, salt, peppar och lite av René Voltaires furikake-blandning, bestående av sesamfrön och alger.
För 4 personer
2 förpackningar sallad – blanda gärna olika sorter som ruccola, röd ängssyra, spenat eller mangold
1 ask körsbärstomater
1 ask kräftstjärtar
200 gr svamp, gärna ostronskivling eller shiitake
1 knippe sparris
1 burk röd fiskrom
1 citron
3 msk olivolja


Om du har gott om tid kan du med fördel börja med sparrisen. Bryt av de hårda ändarna och ställ sparrisarna i ett glas med kallt vatten. Låt stå i en timme – det ger sparrisen en friskare smak. Om du inte har tid med det, går det såklart bra ändå.
Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i sparrisen och dra av plattan. Låt sparrisen stå i det varma vattnet i fem till tio minuter. De får inte bli överkokta.
Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Stek i olja eller smör med lite salt och peppar.
Blanda kräftstjärtarna och de kalla grönsakerna i en skål. Blanda ihop några skedar rom, lite citronsaft och olivolja till en dressing. Häll den varma svampen i salladen och häll över dressingen. Rör runt och servera med den nykokta sparrisen.

Minna Wallén