DELA

Kompromiss mellan dieter

Vilken diet följer du för att hålla vikten? För opåverkad av alla olika dieter kan du inte gå genom livet, eller …?
Om något är ute så är det att banta genom att svälta sig. Det där med att räkna kalorier är inte roligt. Och allt fler börjar tvivla på den gamla ”sanningen” att en kalori är en kalori oberoende av i vilken form vi får den i oss.
Istället skall man undvika det ena eller inte kombinera det andra med tredje och utöver det kan man äta fritt.
Montignac, Atkinson, GI, LCHF är det man skall hålla på med. Montignac, som varnar till försiktighet med animaliskt fett, börjar kännas litet föråldrad i det här sällskapet, där det inte är fettet – inte i någon form – utan kolhydraterna som är boven. Vad gäller kolhydraterna håller Montignac med.
Vad det handlar om i dag är hur kolhydraterna påverkar blodsockret och därmed insulinproduktionen, det är därför de nya dieterna är av intresse också för diabetiker. Än så länge anser man att ju mindre blodsockret påverkas, dess bättre för såväl insulinet som vikten.

Men vad som påverkar och hur mycket är en hel vetenskap. Så de radikala tar helt enkelt bort kolhydraterna ur kosten. Socker, potatis, ris, pasta, bröd – bort med dem bara. Går man på LCHF (låg kolhydrat-, hög fetthaltmat) så åker mycket av rotsaker och grönsaker också ut.
Det är antagligen där många sätter stopp. Det är inte roligt med mat utan grönsaker och rotfrukter. Så det är där kompromissen kommer in. Om man tillåter sig så kallade långsamma kolhydrater, som påverkar blodsockret bara litet, så blir det genast roligare. Alla grönsaker, rotfrukter (med undantag för morötter och rödbetor) och färsk frukt ger så många fler variationsmöjligheter.

En idé som jag har kommit på alldeles själv är att göra paj utan pajskal. Mjölet i sig är inte bra, om det inte är stenmalet. Och kombinationen mjöl och smör är ännu värre – enligt profeterna.
En quiche lorraine med en fyllning av purjolök, broccoli eller skinka och gräddmjölk, ägg och riven ost behöver inget deghölje. Slå fyllningen direkt i formen och grädda. Eller gör en äggstanning med godsaker i. Eller en omelett med stuvad svamp.
Stuvad? Till det behövs mjöl och det är inte att rekommendera i de här sammanhangen. Det finns något som heter Fiberhusk, som alla celiakiker känner till,. man använder det vid bakning. Dessa samma fibrer fungerar också som redning. Finns i hälsokostaffärer.
Och hur gör man med suffléer, där behövs mjöl, inte mycket men dock? Här får vi hjälp av Montignac, som ger recept på sufflé utan mjöl.


Sufflé

300 g färskost (mager)
150 g riven emmentaler eller gruyère
4 äggulor
4 äggvitor
salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda färskost, riven ost och äggulor. Salta och peppra.
Vispa äggvitorna till hårt skum, vänd ner dem i ostsmeten och häll allt i en smord form på minst 20 cm i diameter. Grädda i 30-40 minuter.
Ostsmeten i sufflén kan smaksättas med till exempel 100 g skinka eller 115 g champinjoner som körs i mixer innan äggvitorna vänds ner.
Sufflé gör vi kanske inte alla dagar, men en omelett är enkel att svänga till.


Svampomelett

2 portioner
60 g bacon
250 g svamp
3 msk olja
125 g färsk spenat
6 ägg
salt, peppar
2 msk riven ost

Strimla baconet och skär svampen i skivor. Hetta upp oljan och stek bacon och svamp några minuter. Sänk värmen och lägg i de rivna spenatbladen. Stek någon minut till.
Knäck äggen i en skål, salta och peppra och rör om med en gaffel så äggen går sönder. Slå äggsmeten över grönsakerna i pannan, lyft till en början in stelnat ägg från kanterna så massan stelnar jämnt. Låt steka på svag värme ca 10 minuter. Strö på osten och gärna finklippt grönt. Servera.
Och så en rätt som kan göras för många.


Kyckling på bädd

4 portioner
4 palsternackor
2 morötter
2 gula lökar
2 äpplen
4 kycklingfiléer
Kryddsås:
1 dl olja
1 kruka salvia
0,5 dl hackad persilja
2-4 vitlöksklyftor
skalet av en citron
1,5 tsk salt
svartpeppar

Skala palsternackorna, morötterna och löken och skär dem i rätt stora bitar. Skär äpplena i fyra klyftor och skär bort fröhusen.
Lägg rotfrukter och äpplen på bakplåtspapper i en stor ugnsfast form.
Gör kryddsåsen:
Riv det gula av skalet på rivjärn och mixa med resten av ingredienserna till en grön sås. Krydda med salt och peppar. Häll ut såsen över äppelklyftor och rotsaker och rör om ordentligt. Pensla också kycklingfiléerna med såsen. Lägg filéerna på rotsakerna i långpannan och låt allt steka i 225 graders ugn 35 – 40 minuter.