DELA

Kokböcker för alla smaker

Senast lovade jag presentera två nya kokböcker i dag. Det blir tre. Med allt från obeskrivligt komplicerade och praktfulla saker till snabba, enkla rätter som vi alla kan ta till oss.
Det kommer ut böcker för – och från – köket i en jämn, för att inte säga strid ström. Tre har landat på redaktionen den senaste veckan.
Låt mig börja med en jag inte kommer att använda i köket. Däremot nog i fåtöljen ibland. Passion för desserter av Jan Hed och Klas Andersson. Prismas förlag, 240 sidor i stort format, helsidesbilder på kreationerna. För kreationer handlar det om.
Recepten, textdelen, fyller ofta en hel sida och då görs hänvisningar till delrecept på andra håll i boken. Om man är ute efter att snabbt göra något gott så glöm det. Det här är en bok för proffs. En tusenbladstårta med äppel består av sju olika arbetsmoment uppdelade på två dagar.
Men vackert är det. Och överdådigt. Och ger en inblick i hur man också kan laga dessert. Men när man bakar briocher för att steka till fattiga riddare, då har man missat poängen!


Rosendals

I Allt om mat fanns för jättelängesedan ett reportage om Rosendals trädgårdscafé i Stockholm. det handlade om alla fantastiska bakverk som dukades upp inför julen. Det mesta finns antagligen i boken med samma namn, som nu är ute i femte upplagan sedan 1994.
Det är en absolut fullspäckad bok. Och med nästan ingen ordning alls. Här finns örtbröd och ingefärspäron under samma huvudrubrik; ”Kryddor och örter”. Andra rubriker är Bär, Frukt, Nötter, Mjöl och gryn och så vidare. Ni ser idén. Letar man efter ett gott matbröd så kan det dyka upp nästan var som helst. Det är bara att läsa från början till slut!
Och så får man goda råd om kryddor, om nötter, om konservering. Och om när och hur man tar tillvara det som växer i trädgården. För det handlar ju egentligen om en trädgård, som numera har fullt sjå att hålla sitt café med råvaror.
Boken, utgiven av Prisma, är skriven av Monika Ahlberg, Ewa-Marie Rundquist och Kent Nyberg. 223 sidor.


Absoluta favoriten

Det kan bero på att vi kommer från samma trakter, att vi är i ungefär samma ålder och alltså har talat samma matspråk (potatisgröt och kalvdans). Eller så beror det på att hon är suverän. Men Vivi-Ann Sjögrens sätt att skriva om mat gör det hela så enkelt.
Recepten är korta, man kan ta in dem med blicken och nästan genast veta om de är möjliga att importera från myggnätshuset i Benin till köket på Skrakvägen. Oftast har författaren redan översatt recepten till nordiska ingredienser i de fall de har startat mer exotiskt. Vilket de ofta har.
I helgen åt vi fiskfilé a la milanese, abborre panerad i ägg, parmesan och vitlök. Jag gjorde en jättesats, allt gick åt. Och det är inte ett dugg svårt! Vivi-Ann Sjögrens recept är perfekta för en möjligen litet lat kock som inte vill ta till halvfabrikat (filéad abborre räknas väl inte dit?)
Och som en litet extra krydda finns avsnittet ”Hos Soli på Åland”, där inte bara Soli Mörn utan också andra bidrar med åländska recept.
Boken är utgiven av Schildts förlag, 357 sidor, fint illustrerad och recepten är försiktigt räknat minst 1.500!
En läsare hade hittat tranbär i skogen nyligen och ville ha recept. Här är några ur Vivi-Ann Sjögrens bok.


Tranbärsdricka

Krossa 1 kg tranbär i en stor kastrull, häll på 5 l kokande vatten. Koka upp blandningen, sila bort skalen. Häll i 4 dl socker (eller enligt smak). Låt svalna litet och tillsätt 1 tsk jäst utrörd i litet vätska. Drickat får stå ett par dagar i rumstemperatur tills det börjar jäsa. Häll upp på flaskor, tillslut väl och låt stå kallt några dagar.


Tranbärschutney

1 l tranbär
1 dl vatten
2 hackade rödlökar
2 dl sultanrussin
3 dl vinäger
0,5 tsk var av muskot, nejlika, kardemumma
1 kanelstång
2 lagerblad
1 msk rivet apelsinskal
3 dl farinsocker


Koka allt utom sockret på svag eld 30 minuter. Rör i sockret och fortsätt att koka tills blandningen blir blank och tjock. Rör varsamt ibland så det inte brinner i botten.
Häll upp på små burkar och använd till kött, i all synnerhet vilt, och fågel.


Tranbärssås till vilt

2 dl grädde
2 dl mixade tranbär
salt, svartpeppar
honung

Koka upp grädden, rör ner tranbären och smaksätt såsen.

HARRIET TUOMINEN