DELA

Julens söta istället för gröt

En dessert som man orkar äta trots att man redan är mätt av smörgåsbord, lutfisk, skinka och lådor. Det var beställningen från en kollega; någonting lätt och läskande.
Vi är nog fler som gärna avstår från gröt och sviskonkräm som avslutning på julbordet.
Vad man vill ha efter en bastant måltid är någonting lätt. Lätt i betydelsen mycket luft, mycket smak och litet innehåll.
Det finns en dessert som passar in perfekt på just den beskrivningen. Luftslott av hallon kallas desserten i ”Lilla söta boken” utgiven av Hufvudstadsbladet. I en engelsk kokbok från ungefär samma tid kallas den rätt och slätt hallonsorbet. Den är väl värd att pröva, man tror inte att så enkla ingredienser kan ge det resultatet.


Luftslott av hallon

400 g hallon, färska eller djupfrysta
2,5 dl socker
1 äggvita

Blanda hallonen med 1 dl socker och låt dem safta sig. Passera sedan bären i en sikt, så att bara de nästan torra kärnorna är kvar. Koka kärnorna i 2,5 dl vatten, sila dem och tag tillvara kokspadet. Häll spadet, resten av sockret och bärmoset i ett kärl som rymmer minst 2 liter (viktigt, smeten sväller!), rör om och ställ att kallna.
Ställ moset i frysen för 3-4 timmar eller tills ett tumsbrett bräm av frusen massa har bildats runt kärlets kant.
Tag ut skålen och vispa massan jämn. Blanda i en hårt vispad äggvita och fortsätt vispningen tills massan är jämn. Frys massan ytterligare 3-4 timmar. Tag ut den och vispa länge, tills massan är ljus och seg och ökar kraftigt i volym. (Det blir faktiskt mycket mera av den vispade massan än man anar.) Se till att du reserverar formar för ca 1,5 liter dessert. Häll massan i sin slutliga form (formar), som först skall fodras med plastfolie och ställ in i frysen för 3-4 timmar eller till nästa dag.
Servera desserten uppstjälpt, dekorerad med (vispgrädde och) hallon.


Annat kallt

Andra kalla desserter fungerar också bra som avslutning på julbordet. En fromage gjord med gelatin behöver ingen frys, det räcker med att ställa den kallt för att stelna. Men man kan också kombinera gelatin och frys för sorbeter.
Vilken smak man vill ha på rätten kan man långt avgöra själv.


Citronfromage

(ur Vår kokbok)
5 tsk gelatinpulver 1 dl vatten
eller
10 blad gelatin
rivet skal och pressad saft av två citroner
3 dl vispgrädde
5 ägg
1,5 dl socker

Låt gelatinet svälla i vattnet eller lägg bladen i blöt. Tvätta citronerna och riv av det gula av skalet. Pressa sedan ut saften.
Vispa grädden. Separera gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum (ren bunke och ren visp!) och gulor och socker pösigt. Rör ner citronskal och saft i de vispade äggulorna, lös upp gelatinet och rör ner det också och vänd till sist ner vitorna.
Häll krämen i en skål och ställ kallt, den stelnar på 2-3 timmar.
Kan slås direkt i serveringsskål eller i form, som sedan stjälps upp när fromagen serveras.


Apelsinsorbet

(ur Två systrars söta)
1 gelatinblad
3 dl färskpressad apelsinsaft
1,5 dl socker
1 dl vispgrädde
1 msk gallianolikör

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp apelsinsaft och socker. Rör om tills sockret har smält.
Tag up gelatinbladet, krama ur och vispa ner det i apelsinsaften. Låt svalna och blanda sedan i grädde och likör.
Den som har glassmaskin fortsätter där enligt anvisningarna för sorbet. Vi övriga häller blandningen i en form, ställer in den i frysen och rör om i sorbeten var 20e minut (ställ äggklockan!). Det tar ungefär 3-4 timmar för sorbeten att frysa.
Låt sorbeten stå övertäckt i frysen tills det är dags att skrapa/skeda upp den i skålar eller glas och servera.


Frappé på anans och grapefrukt

(ur Den nakne kockens kokbok)
2 mogna ananas, skalade och grovhackade
3 grapefrukter, saften
socker efter smak

Kör ananasen i mixer tills den är slät och passera den sedan genom en grov sil. Rör i grapefruktssaften och socker efter smak. Här påpekar kocken att frappén blir mindre söt när den fryser, så ta gärna i aningen i överkant.
Ställ in frappén i frysen och rör om var 45e minut. Den fryser på cirka 2,5 timmar.
Ananas och grapfruktssaft kan bytas ut mot andra frukter som du tycker om eller har hemma.
God Jul!