DELA

Julbord med alternativ hos Pettas

–Idén? Den bara fanns där. Folk vill äta julbord och vi ville ta fram något annorlunda.
Ett julbord behöver inte bestå av sill, skinka och lådor. Det kan också dukas med lussekatter, fruktkaka och pannacotta. Till exempel. Upp till 15 sorters kakor, småbröd, nötter och frukt och salta bitar för den som vill, kan man beställa.
– Vi har ett basutbud, som omfattar 7 sorter, 10 sorter eller 15 sorter, men det går att ändra och komplettera, säger Karin Eklund, som vill erbjuda ett mer cafémässigt umgänge med julen som tema.
Hon tänker sig att man på arbetsplatsen eller bland kompisar kan samlas kring ett julkaffebord på dagtid.
Karin har märkt att det av någon anledning är längre väg från centrala Åland till Geta än tvärtom, så kaffebordet dukas där kunden önskar.
– Vi ambulerar, säger Karin.


På förhand

Däremot måste man beställa på förhand. Det går inte att bara sätta sig i bilen, köra ut till Finnö och smörja kråset. Det går inte, säger Karin, att baka upp allt om man inte vet att det kommer folk.
Men beställningarna börjar droppa in så småningom. Helst vill man ha minst 10 i en grupp, men det är förhandlingsbart liksom det mesta andra.
– Om det inte går att få ihop fler än 8 så har vi godkänt det också.
Flexibiltet är det som råder hos Pettas. Och flexibilitet behövs det också i linningen, om man skall sätta i sig av alla sorter. Men det lär finnas sådana som klarar av hela bordet!