DELA

Hemlagat till fredagsmyset

Megapåsar med chips och litervis med läsk är farligt för hälsan. Men om man kör hemlagat får man åtminstone lite motion för frosseriet.
Det är livsfarligt med fredagsmys, åtminstone om man får tro forskarna och en artikel i Dagens Nyheter den 1 augusti.
Vår vana att sitta i soffan och mysa med chips, godis och läsk är en av bovarna till den galopperande fetma-epidemin, och det vore enligt experterna mycket bättre att äta nötter, oliver och ostar än att proppa i sig feta, salta och söta chips.
Därför, bara därför bjuder Matrutan i dag på ett finfint recept på hemlagade chips – lite pilliga att göra, så det blir inte så mycket, men goda och mycket nyttigare än de man köper i butiken.

Vi utgick från följande grundrecept, som vi tillredde och åt upp i tv-soffan.:


Hemlagade chips
för 4 pers:
4 stora bakpotatisar, skalade och skurna diagonalt i tunna skivor
1 dl smält smör
salt (gärna finare mineralsalt från egen kvarn)

Torka potatisskivorna noga på hushållspapper. Pensla med smält smör och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Baka dem i 225 grader i 10 minuter. Salta innan servering.

Just nu är tillgången på bakpotatis inte så god, men det ordnar sig snart.
Den bästa metoden, konstaterade vi efter vissa initiala problem, var att hyvla potatisskivorna med osthyvel. Då blir det tunna, fina och jämna potatisskivor, vilket är viktigt om man ska få en jämn gräddning.
Avtorkningen (fuska inte med det) funkade bästa genom att rada ut potatisskivorna på hushållspapper och trycka dem torra med ett annat hushållspapper.
Vi gjorde tre varianter, chips med rosmarin, olivolja och havssalt, chips med smör och salt och chips med smör, salt och svartpeppar. Ett försök gjordes också med potatiskryddblandning på påse, med förfärande resultat. Gör inte det.
Chipsen penslades på bägge sidor och gräddades ca 10 minuter. Man får hålla lite vakt. Brända chips är inte alls goda, men balansen mellan krispigt chips och bränd potatis är ömtålig, och den räddhågsne kan stå där med sladdriga potatisskivor i stället för chips.
Enligt en enig smakpanel i soffan var chipsen med smör och svartpeppar godast. Rosmarinsmaken i olivchipsen kom inte riktigt fram, medan smöret gav en extra sälta åt chipsen.


Okryddat bäst
För all vår möda fick vi ihop en liten pytteskål med chips, men det var väldigt roligt att göra dem. Om du ändå väljer köpechips, ta de okryddade som bara innehåller olja, potatis och salt. Bygg på smaken med en hemgjord dip i stället, så slipper du onödiga tillsatsämnen och den enorma mängd socker som finns i kryddade chips.
Och köp för allt i världen inte dipmix. Det är den enklaste sak i världen att blanda ihop utan ännu mer onödiga tillsatser.


Salsadip
en burk gräddfil
1 dl färdig salsa eller tacosås
ev lite finhackad paprika och gurka

Blanda om och servera.


Hemlagad läsk
För den som är beroende av söta och bubbliga drycker till fredagsmyset rekommenderas en kolsyre-apparat. Kolsyrar man vatten och blandar i saft blir det jättegott, och man får i sig en bråkdel av sockret till ett mycket billigare pris.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax