DELA

Här är han nu – Forssen på tv

Här är han – Forssen från tv

Han har blivit en åländsk tv-kändis vid det här laget, Kaj Forss med all sin goda mat. Men faktum är att programmen än så länge är bara sex. Det kommer fler!

Matrutan besöker Kaj och Lillvor Forss i den gula villan på Möckelö dagen efter att det senaste i raden av matprogram för Ålands tv har spelats in. Det syns inga spår av det i köket, allt är undanplockat och putsat och matberedaren (nu kör vi!”) står på sin hylla i ett skåp.
”Lätt till fest” heter matprogrammet och Kaj påpekar att det lätta handlar om att maten skall vara enkel att tillreda.
– Det kan hända någon gång när jag planerar att det blir en förrätt med 4 dl grädde, en varmrätt med 5 dl och en dessert med 6 dl (litet överdriver han allt). Då måste man börja plocka bort!
Även om man kan unna sig godsaker när det är fest så skall det vara en viss måtta.
– Det känns inte inne med fet mat, säger Kaj, som till vardags håller sig med sunda vanor.


Lagat mat hela livet

Kaj har lagat mat hela livet. Det började som 13-åring på pappas trålbåt, senare blev det längre fiskeresor till havs och så fortsatte det av bara farten på landskapsfärjorna, där besättningen har fått stå för kockandet själva på de små färjorna.
Och nu är det han som för det mesta lagar maten hemma.
Mycket av matlagningen anpassas till GI-tänkandet, alltså långsamma kolhydrater som ger lång mättnadskänsla. Dagen inleds med fil, solrosfrön, linfrön, mysli och färska bär om det finns. Efter det räcker det bra med frukt, morot eller liknande till lunchen. Och så en anpassad, men god middag. För maten skall smaka gott!


Tips om bönor

I den forsska mathållningen ingår mycket bönor. Torkade bönor som läggs i blöt över natten och sedan kokas.
– De är godast innan de kokas. Jag äter gärna av dem mitt på dagen om jag är litet sugen.
Eftersom bönor är tidskrävande så blir det storkok, som sedan läggs i frysen i lagom stora portioner. Bönorna passar i nästan allt; grytor, soppor, sallader. Faktum är att även om den forsska frysen är full av älgkött så kan de andra ingredienserna ta över när det görs kalops.
– Det blir så rysligt mycket grejer i så ibland måste jag byta till större kastrull!
Kikärter och bönor hör till i kalopsgrytan, men också mycket rotsaker.
– Ju mer rotsaker, dess mera smak. Jag sätter morötter i nästan allt.
Och så tipsar han på sidan om om en god morotsröra som han ofta lagar till fisk.
– Man river morötter grovt, hackar lök och fräser allt i smör. Så strör man på mjöl och litet mjölk och låter småkoka. Krydda med buljongtärning, salt och vitpeppar.
Det går snabbt, är enkelt och blir gott.


Följer inte recept

Kaj Forss är Nya Ålands gästkock på lördag. Det betyder att han har levererat recept på rätter som passar till veckans viner. Och det gick snabbt.
– Jag råkade ha något i datorn som passade.
Kaj berättar att när han lagar något som blir bra så skriver han upp det. Men något systematiskt receptregister har han inte i datorn.
– Recept skall man inte följa slaviskt. Recept är bara en fingervisning om vad man kan använda för ingredienser.
Så kan man säga när man vet exakt vad man sysslar med!
Själv håller han som bäst på att experimentera med en rätt, som vi kanske får recept på så småningom.
– Jag gravar lax i flädersaft. Jag har provat och det blev ganska gott. Men ännu har jag inte nått det ultimata.
Och så kallröker han i en egen rökapparat. Fisk, kött, allt. Till och med säl har han kallrökt. Och sjöfågel så länge de fick jagas.
Den som har en kallrök kan till exempel ur frysen ta en rulle av älgkött, koka den i fyra timmar och sedan kallröka i högst 27 grader. Perfekt som smörgåspålägg!


Fler program

Det senaste i raden av matprogram får vi se den här veckan. Efterrätten, en hallonpannacotta, fick vi i Matrutan smaka på, men receptet får ni kolla in på tv eller på hemsidan. Det är värt besväret!
Och fortsättningen? Det finns inget inplanerat.
– Jag hoppas det blir ett program i vår, jag har litet funderingar. Och kanske ett före jul. Men man vill ju inte att folk skall bli uttråkade, säger han anspråkslöst.

Och tillägger att man numera kan se programmen på datorn på ”tv.ax”. Ålands tv syns nämligen inte i skärgården.
Vad mer? Det kunde finnas hur mycket som helst att skriva. Att Lillvor bakar pajer, både söta och salta av åländskt dinkelmjöl. Det gillar hela familjen. Och mamma på Kumlinge är världsledande på hemvete. Hon bakar 80 åt gången.
Men när syskonbarnen kommer på besök från Danmark, då skall det vara Dahlmans lördagskorv och ÅCAs hemvete. Med de rätta ögonen blir allt exotiskt.