DELA

Gröna bönor är alltid rätt

Det är full fart på skördandet och plötsligt står man där med massor av någonting som man kanske inte vet vad man skall göra av. Som en kollega nyligen.
– Vad kan man göra av gröna bönor, undrade kollegan lätt uppgivet. Hon hade lagt ner massor av tid på att koka och frysa in, men tycker egentligen inte om bönor, visade det sig. De blir så lätt sliddriga och tråkiga till konsistensen.
För egen del kokar jag, droppar över en aning olivolja, klipper på kryddgrönt, blandar allt och serverar som tillbehör till precis vad som helst. Har jag gott om bönor så lämnar jag bort potatisen.
Jag sätter bönor, skurna i bitar, i grönsakssoppor och självfallet i lammgrytor och andra grytor. Man kan koka bönor lätt, slå på en ostsås och gratinera. Man kan i stort sett vad som helst.
Det man skall akta sig för är att koka dem för länge, isynnerhet när man fryser in bönor. Då skall de ju kokas upp en gång till när de anrättas. Förväll bönorna 2-3 minuter, spola av i kallt vatten, låt kallna och lägg i fryspåsar. När det sedan är dags så lägger man bönorna frusna i kokande vatten och låter koka kanske 3 minuter. Känn efter med tandpetare att de är lagom mjuka.
Färska bönor kan behöva koka 6-8 minuter.


Vildrissallad

250 g vildrisblandning
200 g gröna bönor
2 msk hackad persilja
60 g små champinjoner
60 g valnötter
Dressing
4 msk olja
2 msk valnötsolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk osötad senap

Koka riset, slå av vattnet och spola med hett vatten. Slå i en skål.
Koka bönorna knappt mjuka, slå av vattnet och spola med kallt vatten.
Blanda alla ingredienser i dressingen och smaka av med salt och peppar. Slå dressingen över riset, blanda om och låt kallna.
Skiva champinjonerna, hacka valnötterna grovt och blanda bönor, svamp och nötter i riset.


Bönsallad I

En påse frusna bönor
1 msk finhackad lök
15 g smör
nymalen peppar

Koka bönorna några minuter och slå av vattnet. Fräs löken i smöret så den får litet färg. Lägg bönorna i pannan och rör om. Mal över peppar och litet finklippt persilja.


Bönsallad II

300 g bryt- eller vaxbönor
2 msk rybsolja
1-2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar
1 vitlöksklyfta

Ansa bönorna och kok dem ca 8 minuter. Slå av vattnet och spola dem i kallt vatten.
Blanda i olja, vinäger, salt, peppar och en finhackad vitlök. För en matigare sallad kan man steka strimlat bacon och lägga i salladen.


Omelett med bönor

200 g gröna bönor
1 röd paprika
1 lök
2 msk olja
8 ägg
salt
krossad vitpeppar
2 msk hackad persilja eller oregano
0,5 dl riven parmesan

Ansa bönorna och koka dem ca 4 minuter. Spola med kallt vatten och skär dem i 2-3 bitar. Putsa paprikan på frön och skär den i strimlor. Skala och hacka löken. Vispa äggen lätt så vita och gula blandas. Krydda med salt, peppar och kryddgrönt.
Hetta upp oljan i en panna och fräs lök och paprika tills de mjuknar. Lägg i bönorna, låt dem bli varma och slå på äggmassan. Dra ner på värmen och rör om försiktigt genom att dra från kanterna in mot mitten på omeletten.
Strö på parmesanosten, lägg på lock och låt omeletten mogna på svag värme. Skär upp den i portionsbitar och servera med en grönsallad.