DELA

Fira nyårsfest med fisk

Fyrverkeri hör till på nyårsnatten. Men före det samlas vi tillsammans med goda vänner och äter någonting gott. Och det får gärna vara litet festligt.
Hur skulle det vara med romprovning på nyårsafton? Fast kanske inte så många sorter som på bilden här intill.
Nyår är fest och rom hör festbordet till. Plus att man i de flesta fall får den färdig, bara att krydda.
I vilket fall som helst tänkte Matrutan i dag ge förslag på enkla förrätter till nyårssupén. Enkla på så sätt att den kan förberedas och håller en dag eller två i kylskåpet. Och så en enkel varmrätt och en dessert som väntar i kylskåpet.

Romprovning

En elegant lösning kunde vara att köpa hem några olika sorters rom, lägga upp vackert i skålar med tillbehören i separata skålar.
Mängderna är ungefärliga, men kan se ut så här:
1,5 dl crème fraiche
2 dl rom
0,5 dl hackad lök
en nypa salt
kryddpeppar och svartpeppar ur kvarn

Ett tips från en erfaren kock är att köra löken en liten stund i mikron så den blir mildare i smaken. På så sätt kommer den milda romsmaken bättre till sin rätt. Saltet och litet peppar rörs ner i rommen en stund före serveringen. Resten kan var och en blanda till själv. Servera rommen med rostat ljust bröd eller rågbröd.

Laxparfait

8-12 portioner
150 g kallrökt lax (eller regnbåge)
en bit purjo
2 dl vispgrädde
200 g smetana
100 g kryddgurka
4 msk hackad dill
en nypa vitpeppar

Tärna fisken fint, strimla och hacka purjon, tärna gurkan och vispa grädden till fast skum. Blanda alla ingredienser utom grädden och vänd till sist ner den försiktigt. Lägg smeten i en kransform, som har klätts med plastfolie, så är det lättare att få ut parfaiten. Täck med folie och ställ in i frysen.
Tag fram parfaiten i kylskåpet en timme innan den skall serveras så den mjuknar litet. Eller ut i rumstemperatur 15-30 minuter före. Garnera med dillkvistar och citronskivor och servera med små, nykokta potatisar.

Laxtartar

(Regnbåge fungerar lika bra)
200 g gravad lax
200 g kallrökt lax
1 burk lätt crème fraiche
4 msk hackad lök
4 msk hackat kryddgurka
4 msk hackad dill
svartpeppar

Köp färdigt skivad lax och skär den riktigt fint. Blanda med lök, gurka och dill och vänd ner hälften av crème fraichen. Smaka av med svartpeppar och ställ tartaren kallt ett par timmar. Smaka på nytt. Om den känns för stadig så lägg i resten av crème fraichen och litet mer svartpeppar. Om smaken är för salt kan man hårdkoka ett ägg, hacka det och röra ner.
Tartaren kan serveras med rostat bröd, kokta ägghalvor eller kokt eller bakad potatis.

Rostat kalkonbröst

ca 1 kg kalkonbröst
1 tsk ingefära
1,5 tsk timjan
0,5 tsk vitpeppar
(1 tsk salt)
1 ägg
50 g pinjenötter

Tag fram kalkonfilén i rumstemperatur ca en timme i förväg. Blanda ingefära, timjan och vitpeppar och gnid in i köttet. (Om köttet är osaltat så lägg till salt). Lägg filén på bakplåtspapper på plåt, stick in en stektermometer och ställ in i 200 graders ugn ca 15 minuter. Drag ner till 150 grader och stek i ytterligare ca 45 minuter, tills mätaren visar 70 grader. Tag ut köttet och låt det stå ca 10 minuter innan det skärs upp.
Gott till är rostade rotsaker, som kan gräddas på samma plåt.

Lingondessert

Eftersom vi har parfait som förrätt så blir det blancmanger som dessert.
4-6 portioner
8 gelatinblad
0,5 dl citronsaft eller vatten
200 g naturell färskost
1 burk gräddfil
1,5 -2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0,5 -1 tsk kardemumma
5 dl lingon ur frysen
2 dl vispgrädde
garnera med hela lingon, pudersocker och lingonblad

Låt gelatinbladen mjukna i kallt vatten 5-10 minuter, krama ur dem och smält dem i het citronsaft eller vatten. Låt svalna.
Vispa färskosten, gräddfil, socker och vaniljsocker till en slät smet. Mixa de upptinade lingonen och rör ner dem. Rör ner gelatinlösningen och vänd till sist ner den vispade grädden.
Slå blandningen i en form, som har sköljts med kallt vatten och ställ den i kylskåpet för att stelna 5-6 timmar eller till nästa dag. Doppa formen några sekunder i hett vatten och stjälp upp blancmangen på serveringsfat. Garnera och servera den så kall som möjligt.