DELA

Festa på höstens skörd!

Finns det någonting roligare än att en gång om året åka runt till en massa gårdar, kolla in saker man inte hittar i butiken och köpa godsaker med sig hem.
Den är här nu, Skördefesten, och det jag brukar titta extra noga efter är rå lammkorv, alltså okokt. Det brukar finnas och den fungerar utmärkt att frysa. Men ha för säkerhets skull frysväska i bilen ifall korven redan är fryst. Den blir jättegod att grilla!
I brist på korv kan det bli malet lamm eller en bit saftig, rökt lammstek. Eller helst alltihop.
När vi ändå är i farten så plockar vi ner litet hemlagade goda geléer, senap och annat smått och gott i marknadskorgen. Det brukar finnas att välja på!
Och så gäller det att fylla på med rotfrukter. För det är det vi skall tillreda, rotfrukter som passar till lamm. Passar också till rådjur om man har en jägare i familjen.
Rotfruktslåda
1 kg rotfrukter av olika slag, till exempel:
300 g morötter
300 g kålrot
200 g palsternacka
200 g rotselleri
buljong
salt
2 krm svartpeppar
3 msk margarin eller smör
2 ägg
2 msk skorpsmulor


Skala och skär rotfrukterna i bitar. Koka dem mjuka i buljong. Häll av buljongen, men spara den. Mosa rotfrukterna med elvisp eller stavmixer.
Späd med buljongen till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar och rör ner margarinet och äggen (uppvispade). Lägg moset i en smord, ugnssäker form, strö över skorpsmulorna och grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Den här lådan passar fint till ”hemlagad”, välkryddad grillkorv men om du har möjlighet så prova den också till rådjursstek.
Fler recept i papperstidningen!

Harriet Tuominen