DELA

En vinter som aldrig tar slut

Den här vintern liknar inget annat. Inget som vi minns i alla fall och minnet, det som kallas mannaminne, brukar omfatta fem år eller så.
Vad man lugnt kan konstatera är att vårmaten får ge sig till tåls.
Efter tre månader av nästan obruten kyla börjar vintern onekligen kännas lång. Vi är inne i mars, det är dags för vårtecken. Och det är dags för ljusare, lättare, grönare, gladare mat. Men det var väldigt litet vår över gårdagens vindar och snöväder och inte lär det ändra radikalt de närmaste dagarna heller.
Visserligen föll jag för frestelsen och köpte färsk sparris i tisdags, men det var inte för att det kändes som vår utan för att den var så otroligt fräsch och fin och för att färsk sparris är väldigt gott. Den var från Mexiko, så det kanske inte var helt smart, men det är för sent att ångra nu.
Apropå vad som är smart så har jag fallit för frestelsen att fuska på senare tider. Normalt tillreder jag det mesta från början, men den här tiden på året låter jag mig frestas av de stora fryspåsarna med broccoli, brysselkål och blomkål. Snabblagat och betydligt billigare än att köpa motsvarande mängd färskt. Gott blir det också om man gör som det står på förpackningen. (En och annan djupfryst sparris har följt med också.)
Att man inte kan transportera och förvara djupfrysta varor utan att det går åt energi förstår jag. men går det åt mer än om man den här tiden på året tar in färska produkter från sydligaste Europa?
Vem åtar sig att svara på den frågan?


Rysk vintersoppa

Det är alltså inte späda sallatsblad som gäller i dag. Det som gäller är rysk soppa med köttpiroger och fet grädde. Helst skall det vara fett fläsk med svål, sånt får upp värmen, men någonstans får gränsen dras.
Det här receptet kommer från Nina Kaukonens mormor Anita Sundgren och finns i kokboken ”à la Nina”.


Borsjtjsoppa

6 färska rödbetor
2 morötter
3 lökar
2 vitlöksklyftor
1 liten rotselleri
2 lagerblad
2 tsk oregano
3 tsk timjan
salt
peppar
köttbuljong (kan vara tärning)
(1 fårben, köttresterna tillsätts i så fall när soppan kokat nästan färdigt)
1 glas rödvin
ca 3 l vatten
1 liten burk tomatpuré

Skala rödbetorna och strimla dem. Strimla morötterna. Skala och strimla rotsellerin. Hacka löken och vitlöken.
Bryn grönsakerna i smör eller olja tills de är mjuka. Tillsätt tomatpurén, vinet och vattnet och kryddorna. Lägg i köttbenet.
Låt småkoka på svag värme i ca 2 timmar.


Köttpirog

2 paket smördegsplattor (à 6 plattor)
Fyllning:
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl långkornigt ris
2 små purjolökar
600 g malet kött
vitpeppar, salt

Lägg ut smördegsplattorna lätt omlott 6 och 6 och låt dem tina. Kavla ut dem lätt till bottenplatta och tak.
Koka riset i buljongen enligt anvisningar på förpackningen. Skiva purjolöken och fräs den i smör eller olja tillsammans med köttet. Blanda i riset när det är kokt och krydda med salt och peppar.
Lägg bottenplattan på bakplåtspapper i en långpanna. Slå på fyllningen och bred ut den. Lägg den andra plattan ovanpå och tryck till kanterna. Picka med kniv några hål i taket så ångan kan pysa ut.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 240 graders ugn ca 20 minuter eller tills degen fått vacker färg.
Låt pirogen svalna och skär upp den lagom stora bitar. Servera till soppan tillsammans med uppvispad crème fraiche, som klickas i sopptallriken.

Vill vi efter detta ha dessert?


Fattiga riddare

1 ägg
2 dl mjölk
1 tsk kanel
8 vetebrödsskivor
sylt, vispad grädde

Vispa ihop ägg, mjölk och kanel. Lägg vetebrödsskivorna i smeten tills de är fuktiga. Stek dem vackert bruna på båda sidor. Servera dem varma med valfri sylt och vispad grädde. Om riddarna görs av osockrat bröd så kan man sockra dem lätt direkt efter att tas ur pannan.