DELA

En riktig klassiker till midsommar

Sommar och fisk hör ihop. Midsommar och fisk hör definitivt ihop. Sill och nypotatis är nästan ofrånkomligt, men det finns en annan klassiker; kräftströmmingen.
Sill finns överallt, i hur många smaker som helst. Strömming är inte ett lika säkert kort, men om du snubblar över den, ta chansen! Om du dessutom snubblar över dillkronor, vilket är högst osannolikt den här tiden på året, så köp dem också. Om inte, ta hela dillfrön.
Kräftströmming är nämligen väldigt gott. Dillen gör att den till smaken faktiskt påminner litet om kräftor. Ät den kall med het nykokt nypotatis, helst också nyupptagen ur landet. Det behövs inte så mycket mer. Bröd, smör och ost för den som önskar. Duka i trädgården, ställ en bukett sommarblommor på bordet.
Det är midsommar!
Alla kanske inte nöjer sig med strömming, sill och potatis på midsommaren. Om vädret är vackert, vilket det finns hopp om, vill många helt säkert grilla. Och vad äter man till det grillade? Grillade grönsaker är både enkelt och gott.
I butiken bland grillkol och annat hittade jag nyligen en låg låda av teflonbelagt nät. Allt som är smått eller lätt går sönder, typ fiskkotletter, kan placeras i lådan och sedan på grillen. När ena sidan är klar lyfter man av lådan, vänder alla små bitar och lyfter på den igen. Ingen risk för sotsvarta squashskivor.
Det finns också wok för grillen, en skål med hål i så hettan kan nå grönsakerna. Eller man kan rada grönsaker på ett fiskhalster, nästan ännu elegantare än teflonlådan.


Grillade grönsaker

1 squash
2 paprikor
2-3 jättechampinjoner
8-10 gröna sparrisar
0,5 dl olivolja
2-3 vitlöksklyftor
flingsalt

Skär squashen i knappt centimeter tjocka skivor på längden. Kapa på hälften om den är lång. Salta och låt en del av vätskan sugas ut.
Skär paprikorna i fyra delar på höjden och dessutom tvärs över. Skär champinjonerna i fyra skivor tvärs över. Skala sparrisarna nertill och bryt av den torra ändan.
Pressa ner vitlöken i oljan, rör om och slå oljan över grönsakerna i en skål. Vänd om med sked så oljan fördelas över allt. Champinjoner är bra på att suga i sig, så det kan eventuellt behövas litet mer olja.
Rada grönsakerna på halster eller i grillåda och lägg på grillen. Vänd innan de hinner bli brända. Grönsakerna kan gärna placeras litet på sidan om glöden så de får mogna i långsam takt.Kräftströmming

1 kg orensad strömming eller ca 600 g filéad
2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
3 msk finhackad lök
2-3 tsk dillfrö eller färska dillkronor
1,5 dl passerade tomater
Klipp eller dra eventuellt bort ryggfenan på strömmingarna. Rulla ihop fiskarna en och en med köttsidan utåt. Rada dem tätt i en ugnssäker form.
Rör ihop resten av ingredienserna till en sås och bred över strömmingsrulladerna. Om du har turen att få tag på dillkronor så sticks de ner bland strömmingarna.
Ställ in formen i 225 graders ugn för ca 20 minuter. Servera varm eller kall med nypotatis och ”skakad” gurka.Skakad gurka

Skiva ett par frilandsgurkor, inte alltför tunt. Bred ut gurkan på ett smörpapper eller dylikt, strö över ett par nypor salt och lika mycket socker samt en halv deciliter finklippt dill. Lägg över allt i en burk med tättslutande lock, slå på en matsked ättika, sätt på locket och skaka burken kraftigt 100 gånger. Klart!Avslutning

Alla svenska mattidningar envisas med jordgubbar till midsommar. Det är aningen tidigt för oss. men det finns frysta, som passar utmärkt till jordgubbsskum som efterrätt. Det blir nästan som mjukglass.
500 g jordgubbar
4-5 msk socker
4 dl kall mjölk
Kör jordgubbarna med socker och mjölk i matberedare eller mixer tills gubbarna är finfördelade. Slå upp i glas och servera med en gång.