DELA

En jäkla ful knöl

Dagens Matruta är tillägnad selleri, denna fula, bruna knöl som man kan lära sig att älska.
Jag var vegetarian i 20 år, från cirka 17 års ålder tills jag föll till föga för lockelsen att få smaka min systers nygrillade kebabspett. Under denna tid åt jag mycket som var fantastiskt gott, och som jag aldrig kommit på att smaka om jag hållit mig till den vanliga kött- och potatistuggen.
Det fanns dock en rotsak som jag avskydde, djupt och innerligt – sellerin. Dessvärre hade dåtidens restauratörer fått för sig att selleri, det var vegetariska grejer det. Särskilt (oh, fasa) selleribiff med champinjonsås. Denna styggelse bestod av en tjock skiva kokt rotselleri, dubbelpanerad enligt alla konstens regler, stekt och serverad med en mjölredd sås på burkchampinjoner, buljong och lite grädde. Till detta kokt potatis.
Mina smaklökar krullar fortfarande ihop sig av avsky.

Nya sushin
På senare år har jag dock börjat förstå. Inte selleribiff, men selleri.
Det finns en väldig finstämd smak där, som man kan bryta sig in i med lite smör och grädde, en syrlig gelé och lite kött. Eller mildra ytterligare med mandelpotatis. Eller kanske rosta i ugnen, med lite honung, timjan och salt…
Kort sagt. Selleri har plötsligt blivit en ny sushi.
På det simpla receptet selleripuré finns ett otal variationer, med buljong, med grädde, med philadelphia-ost… Jag föreslår att du känner dig fram, och nästa gång du ska göra potatismos till söndagssteken eller biffen, testa lite selleri. Är du tillräckligt mogen i dina smaklökar kommer även du att förstå.

Selleripuré med crème fraiche
750 g rotselleri
0,5 tsk salt
1 dl crème fraiche
1,5 msk smör
0,5 tsk salt
nymald svartpeppar

Skala och skär rotsellerin i mindre bitar. Koka selleribitarna mjuka i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet. Mosa med en gaffel. Tillsätt creme fraiche. Kör sellerikrosset med en handmixer eller elvisp till en ganska slät puré. Späd ev med lite vatten till en bra konsistens. Smaka av med smör, salt och peppar.

Selleripuré med grädde
500 g rotselleri
3 st potatisar
1.5 dl grädde
2 msk smör
mjölk

Skala rotsellerin och potatisen och tärna dem i grova bitar. Koka i mjölk i ca 20 min. De ska vara ordentligt mjuka. Häll av mjölken men spara den.
Mixa grönsakerna med lite av mjölken, tillsätt grädden och smöret och smaka av med salt och peppar. Skulle moset vara för tjockt, späd med lite av mjölken.

Selleripuré med Philadelphia-ost
400 g skalad och tärnad rotselleri
100 g Philadelphiaost
salt
Lägg rotsellerin i en kastrull, fyll på med vatten så att det precis täcker.
Låt koka tills den blir mjuk. Sila av spadet i en bunke och mixa rotsellerin slät tillsammans med färskosten.
Späd eventuellt med spadet. Smaka av med salt och peppar.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax