DELA

En dragen gris på två sätt

Pulled pork är en saftig gryta från den amerikanska södern, där grisköttet får koka så länge att det till slut faller ihop i trådiga bitar.
Här bjuder vi på ett recept och två serveringsförslag.
Pulled pork är inget för den otålige. Grytan ska ligga och gotta till sig i ugnen i många timmar. Men resultatet är väl värt väntan!
Den här dragna grisen åt jag i helgen och jag kan intyga att den smakar alldeles ljuvligt. I grunden behöver man en god bbq-sås och en bit fläskkarré. Om du redan har en favoritsås går det bra att använda den, men det här receptet från Lisa Förare Winbladh är att rekommendera. Är du känslig för heta smaker drar du ner på chilin.
För 6-8 personer behöver du följande:
En tjockbottnad emaljgryta eller lergryta som tål värme under lång tid och som har lock.
1 kilo fläskkarré
Bbq-sås:
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
1 dl ketchup
1/2-1 msk chipotlepasta eller två hela chipotlar
1/2 dl vatten
1 msk farinsocker
1/2 tsk 1 nypa mald koriander
1/2 msk 1/2 tsk mald spiskummin
(1 msk whisky eller annan smakrik sprit)

Gör så här:
Lägg köttet i botten av grytan.
Skala lök och vitlök och skär i tjocka skivor.
Blanda de övriga ingredienser till en smet och bred på karrén. Placera lök och vitlök ovanpå köttet.
Sätt grytan, med locket på, i ugnen och värm till 125°C. Låt grytan stå i cirka fyra timmar. Om du tillagar ett större stycke karré kan grytan stå inne i upp till sju timmar. Efter en timme petar du ner löken så att den hamnar i botten av kastrullen.
Titta till grytan då och då så att det inte bränner fast i botten. Slå på vatten om det behövs. Det går bra att lämna grytan att tillaga sig själv, men då är det bra att slå på vatten redan från början.
Köttet är klart när det faller ihop när du petar på det. Ta då ut grytan.
Dra igenom köttet med en gaffel för att luckra upp det. Blanda med såsen. Smaka av med lite mer kryddor om det behövs. Med fördel kan köttet stå över natten, värm då upp det innan servering.

Serveringsförslag:
1. Pulled pork är fantastiskt gott som hamburgare! Allra godast blir det såklart med hembakat bröd. Fyll hamburgaren med pulled pork, en tjock guacamole, bbq-sås och syrad lök. Ät och njut.
2. Byt ut köttfärsen med den tråkiga tacokryddan när du lagar tortillas nästa gång. Stek med fördel köttet i en stekpanna där du också tillsätter lite valfri hårdost som får smälta och blandas med köttet. Fyll tortillabrödet med pulled pork, valfria grönsaker, tacosås, gräddfil och ost. Rulla ihop och njut.

Minna Wallén

redaktion@nyan.ax