DELA

Den sista tomatskörden

Fler än jag har antagligen de här dagarna plockat det sista ur växthuset. Och vad gör man sedan?
Stekta tomater är gott. Liksom syltade. Och hemlagad ketchup.
Det blev en rejäl korg tomater, allt från små gröna till stora, nästan röda, när jag tömde växthuset i söndags. Plantorna åkte på komposten, men vad skulle jag göra med allt det andra?
Små gröna tomater syltar man, det är enkelt. De mogna äter man på smörgås. De nästan mogna ställer man litet mörkt och då är de mogna om ett par dagar.
De halvmogna gör man likadant med, men eftersom de inte får den samma goda smaken längre så gör man ketchup eller chilisås av dem.
Och de stora gröna steker man.
Stekta gröna tomater är inte bara namnet på en fantastisk bok och film, det går att tillreda dem rent konkret. Det är enkelt dessutom.


Stekta tomater

2 msk smör olja
4 tomater
1 ägg
ströbröd, kryddat

Skär tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor (skär bort en tunn bit av toppen och klacken så det det blir skurna ytor på båda sidorna).
Vispa upp ägget i en skål, det går bra med gaffel. Slå upp ströbröd på ett fat. Här har jag använt det färdigkryddade ströbrödet, vilket fungerade bra. Man kan också använda okryddat och blanda i salt, peppar, chili och andra lämpliga kryddor.
Hetta upp smör och olja i stekpannan så smöret får litet färg. Vänd tomatskivorna i ägget och sedan i ströbrödet och lägg i pannan. Dra ner värmen så skivorna inte bränns. De skall steka rätt länge på vardera sidan så skivorna blir mjuka utan att falla sönder.
Tomaterna kan ätas som sådana som förrätt, de kan ätas som tillbehör, vi har haft dem till rådjursgryta, men de kan också ätas som huvudrätt med till exempel kokt ris och hemlagad ketchup.
Den som vill ha varianter på receptet kan gå in på nätet och leta på stekta gröna tomater recept, det finns en uppsjö! Många använder majsmjöl istället för ströbröd, vilket antagligen är mer rätt om man ser till miljön där boken och filmen utspelar sig.


Syltade tomater

1 kg gröna tomater
1 l vatten
1 msk salt
600 g lök
Kryddlag:
6 dl vatten
3 dl spritättika
3 dl socker
1 kanelstång, 2 muskotblommor, 6 kryddnejlikor.

Välj om möjligt rätt små, jämnstora tomater. Stick dem med gaffel eller nål, så att inte skalet lossar vid kokningen. Koka dem halvmjuka i saltat vatten, ca 5 minuter. Slå bort vattnet.
Lägg kryddorna i en påse av gastyg, om du vill slippa sila lagen. Koka upp kryddlagen. Lägg i tomaterna och löken skuren i klyftor. Koka ca 5 minuter, tills tomaterna är mjuka.
Tag bort kryddpåsen. Rada tomater och lök i väl tvättade, uppvärmda glasburkar och slå på lagen. Förvara kallt.


Syltade tomater II

Här följer en enklare variant.
1 kg gröna tomater, 1,5 l vatten
Lag:
2 dl ättiksprit, 3 dl vatten, 2 dl socker, 10 kryddnejlikor, en bit kanel

Putsa och nagga tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet 2-3 minuter. Slå upp dem i ett durkslag och låt rinna av.
Koka upp lagen, lägg i tomaterna och låt sjuda på svag värme 5-10 minuter, tills tomaterna är mjuka. Ta upp tomaterna och rada dem i varma, rena burkar. Koka lagen kraftigt i 5 minuter utan lock och slå den sedan över tomaterna. Lägg lock på burkarna och ställ dem kallt när de har svalnat. Tomaterna är klara att äta efter ett par veckor.


Hemgjord ketchup

1 kg mogna tomater
2-3 lökar
2 röda paprikor
1,5 dl farinsocker
1,5 dl vinäger
1,5 tsk salt
0,5 tsk nejlika
0,5 tsk kardemumma

Skär ett kryss i skalet på varje tomat och doppa dem i kokande vatten. Dra av skalet och skär tomaterna i bitar. Skär också löken och paprikan i bitar.
Bland i en kastrull farinsocker, vinäger och salt. Hetta upp och lägg i grönsakerna. Koka massan i ungefär 1 timme. Kör massan till puré antingen med en puréstav eller i matberedare. Krydda och häll på väl rengjorda, heta burkar. Sätt på locket och låt burkarna kallna innan du ställer dem svalt.
Blir det mycket ketchup så kan man frysa in i små burkar.