DELA

Cola-sötma blir god mat

Det finns människor som inte kan leva utan cola-drycker, och vi har väl alla känt någon gång att det är just den kalla, bubbliga, söta och brusiga smaken vi måste ha, just nu.
Något överraskande visar det sig att cola också är en spännande ingrediens i matlagning, särskilt i kombination med griskött.
Jag är inte särskilt förtjust i griskött, och brukar inte laga det ofta, men följande recepet kunde jag inte låta blir att prova. Och tur var det, för det var supergott.
Det inledande receptet är matbloggaren Jonas Crambys (www.cafe.se), på mexikanska carnitas, små kryddiga köttbitar som äts i tortillabröd med tillbehör. Han skriver storstilat att han inte ger några måttangivelser, eftersom mexikansk mat ska göras med känsla.
Inom parentes finns mina ungefärliga mått, och några kryddor jag tyckte också behövdes.

Crambys carnitas på Ninas vis
fläskkarré (1 kg)
cayennepeppar (1 tsk)
salt
vitpeppar (1 tsk)
svartpeppar (1 tsk)
vitlökspulver (hoppade jag över)
chilipulver (2 tsk eller mer)
oregano (en dryg matsked)
spiskummin (3-4 tsk)
pressad apelsin (1 hel)
soya (3-4 msk)
hackad vitlök (5 klyftor)
pressad lime (2 hela)
cola, inte light (1 liter).
(Jag plussades på med en färsk röd chili och en 1 msk rökt paprikapulver.)

Skär fläskkarrén i små bitar och gör en kryddblandning av de torra kryddorna. Massera in dem i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soya och vitlöken och låt marinera åtminstone en timme, helst över natten.
Stek köttet, i omgångar. När den fått färg kan du hälla över marinaden och sänka värmen. Öppna colan och häll sedan, under omrörning, ner en skvätt. Låt den koka bort och häll då på lite till och fortsätt sedan så till alla cola är slut. Det kan ta upp emot två timmar. Kvar har du en härligt, kletig, trådig, sötspicy fyllning du kommer älska resten av livet. (Jag fuskade och hällde lite mera i taget och lät colan koka in. Det funkade utmärkt ändå.)
Saltmängden och syran måste man smaka av när köttet är färdigt.
Det går utmärkt med vanliga färdiga tortillabröd, men stek dem gärna i torr, het panna, så känns de färska och frasiga och smakar mycket bättre.
Fler recept i papperstidningen!

Nina Fellman