DELA

Bönor i fastetider

De kyrkliga fasteperioderna är det inte så många som följer i vår sekulariserade tid. Men även om man inte är speciellt kyrklig av sig så erbjuder fastan möjlighet till omväxling med litet andra menyer.
Det man inte fick äta under fastan vara kött och ägg. En del lämnade också bort fisk, men den torkade fisken, som hos oss blev lutfisk, var en stor produkt i fastetider runtom i den katolska världen.
Gamla skrifter hävdar att det på våra breddgrader åts lutfisk också inför påsk. Den seden har försvunnit, men det finns annat. Varför inte hålla sig till en delvis vegetarisk linje och satsa på bönor, som finns av olika slag och kan tillredas på mängder av sätt.
Man kan köpa dem färdigkokta på burk, men koka gärna själv. Gör en stor sats och frys in det som inte går åt med en gång. En påse på 500 g torkade bönor blir ungefär 1,5 liter kokta.



Kokta vita bönor

400 g torkade vita bönor
2 l vatten
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 liten kvist salvia
1 tsk salt

Bor man i Toscana så kokar man antagligen bönorna i en ugnsfast keramikgryta med lock. Vi andra använder en tjockbottnad kastrull. Man blötlägger inte heller, men får i gengäld längre koktid.
Skölj bönorna och slå dem i kastrullen tillsammans med vattnet och resten av ingredienserna. Blanda om. Koka upp på svag värme, bönorna skall knappt röra sig, och koka tills de är mjuka. Det kan ta 1,5 – 2 timmar, så känn på dem. De skall vara mjuka inuti, men skalet skall vara helt.
Spara bönorna i sitt spad tills de skall användas, de håller i upp till fem dagar i kylskåp. Eller frys in det som inte behövs genast.


Bönsoppa

250 g torkade vita bönor
1 l vatten
några kvistar timjan
lagerblad
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
1 burk hela tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk timjan, basilika och oregano

Skölj bönorna och blötlägg dem i rikligt med kallt vatten 8-10 timmar.
Slå av blötläggningsvattnet och slå på nytt. Koka upp bönorna med timjankvistar och lagerblad i vattnet och låt koka på svag värme tills bönorna är mjuka, ca 1 timme.
Skala löken och vitlöken och hacka fint. Ansa och skiva morot och selleri. Lägg ner det gröna, tomaterna som först skärs i mindre bitar i burken, och buljongtärningarna samt de torkade örtkryddorna (färska läggs i på slutet) och koka ytterligare ca en halv timme. Om soppan känns för tjock så slå på mera vatten och smaka av med salt eller smulad buljongtärning.
Om soppan görs på kokta bönor så kokar man buljongen med grönsakerna och lägger i bönorna på slutet, så de blir heta men inte kokar till mos.


Curry på kikärter

4 dl torkade kikärter
ca 1,2 l vatten
2 lökar
2 cms bit färsk ingefära
2 msk olja
1 tsk mald spiskummin (jeera)
2 tsk curry
0,5 tsk salt
nymald peppar
färsk koriander

Lägg kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten över natten. Slå bort blötläggningsvattnet, slå på nytt vatten och koka i ca en timme. Skala och hacka löken, riv ingefäran.
Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs lök och ingefära utan att de tar färg. Rör ner spiskummin och curry. Slå i kikärterna med spad och koka ca 30 minuter, tills kikärterna är mjuka. Spadet får koka in nästan helst.
Smaka av med salt och peppar och strö över klippt, färsk koriander.
Servera kikärterna med kokt fullkornsris (eller till stekt kött).
Den som inte gillar bönor kanske känner för en indisk grönsaksgryta, en


Curry utan curry

1 lök
3 msk olja
1 morot
3 potatisar
en halv blomkål
en liten bit rotselleri
100 g ärter
3-4 vitlöksklyftor
2-3 tsk riven ingefära
2 tsk mald koriander
2 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar
1-2 tsk mald spiskummin
2 tsk senapsfrö
4 dl kokosmjölk (som pulver eller på burk)

Skala och skär lök och resten av grönsakerna i bitar.
Hetta upp kryddorna och den hackade löken i oljan ett par minuter. Slå i de nerskurna grönsakerna och vänd några gånger i kryddoljeblandningen.
Slå på kokosmjölken och sjud 30-45 minuter på svag värme till grönsakerna är mjuka.