DELA

Biff men inte hamburgare

Det serveras mycket biffar i hotell- och restaurangskolan de närmaste veckorna. Inte bara köttet utan också fisken ser ut som biff. Det är temaveckor med nordamerikansk mat. Och inte en hamburgare i sikte, däremot många goda såser.
Vad sägs om en lunch med grillade pilgrimsmusslor, whiskeygravad älgfilé, pepparstekt tonfisk, grillad haj, chokladmarinerad anka, vildsvinsnoisetter, grillad t-bensstek, bisonbiff, limesmaksatt cheescake och kolapaj med chilismaksatt sorbet?
Jodå, Matrutepatrullen blev både mätt och belåten.
De flesta kommer i alla fall att nöja sig med ett par eller tre av rätterna, när hotell- och restaurangskolan i dag drar igång sista temasatsningen för säsongen. Westside har den döpts till och handlar om nordamerikansk mat.
Kockarna och serveringslinjen på årskurs 3 står för planeringen och förverkligandet. Och det här är inget att leka med. Titta till vänster när ni stiger in genom ytterdörren så ser ni hur det går för dem som inte betalar notan!
Viking Sjögren, som håller ett vakande öga över kockarna i övningsköket, berättar att det har blivit svårare att få tag på litet udda råvaror för temasatsningarna.
– Det är till exempel totalstopp för alligator, och livsmedelsverket tillåter inte björn. Däremot finns frilevande vildsvin i Finland liksom också bisonoxe, även om just den här är importerad, berättar han om olika råvaror.
Ofta sätter importavgiften stopp för trevliga matexperiment. Man betalar inte flera tusen euro i importavgift för att ta in fem kilo av en vara.


Första kompletta

När Nya Åland i går tittade på förberedelserna så var det första gången som rätterna tillreddes komplett, med alla tillbehör, och lades upp på tallrikar så som de kommer att serveras i några veckor framåt.
– Men vi har testat olika delar och olika tillbehör och valt bort sådant som har varit mindre bra, berättar av kockarna.
Bitvis kan ekonomin sätta gränser. Om man betalar 53 euro kilot för bisonkött så experimenterar man inte hejdlöst. T-benssteken kostar bara 20 euro kilot, men den biff kunden får på tallriken väger å andra sidan 500 g, så helt billigt är det inte heller att glömma den i grillen.
Om man som Matrutepatrullen provsmakade fyra förrätter, sex varmrätter och två desserter så borde det vara lätt att peka ut favoriter. Men det är det inte. Förrätterna var alla fräscha. Möjligen tog den gravade älgen priset, men pilgrimsmusslorna är en sann fröjd för ögat.
Om t-benssteken kan man säga att den var mör och perfekt stekt, men vem orkar?
– Ungdomar brukar klara det, säger Viking Sjögren lugnt. Och lagret är begränsat, mer än 115 tillreds det inte under temaveckorna.
Efterrätten då? Den limesmaksatta cheescaken med Jim Beam tryffel. Ingen diskussion. Inte alls söt men precis rätt. Och drakfrukten var en spännande förstagångsupplevelse.

Foto: JONAS EDSVIK