DELA

Behagligt läskande i sommarvärmen

Vad fungerar bäst som törstsläckare när det är varmt? Vattenmelon. Kall vattenmelon.
Den har frisk smak, är inte söt och innehåller massor av vatten. Men jag har en känsla av att vi inte alls äter så mycket melon som den är värd.
Det var söndag sommaren 1965. Familjen och jag som anställd hemlärare samlades i herrgårdens kök (tjänstefolket hade ledigt alla söndagseftermiddagar) för att plocka ihop vår middag. Och jag tittade med viss skepsis på förrätten, som bestod av klyftor av vattenmelon draperade i tunna skivor rökt skinka.
Det var då det. Och det smakade bra. Dessutom är melon, vattenmelon framförallt, oslagbart läskande när en ovan nordbo drabbas av värmebölja. Men den skall vara kall! Det enda man behöver göra är dela den i klyftor, skära skivor och äta.
Vill man dricka så skär kuber av vattenmelon och häll i en kanna med isvatten. Gott det också.
Men för den som vill göra litet mer följer här några recept med melon.


Med koriander

Vid melondisken i butiken stötte jag ihop med lagtingsdirektör Susanne Eriksson, som på rak arm tipsade om en jättegod melonsallad.
– Vattenmelon, rödlök, koriander, fetaost och så strör man över en fröblandning av något slag för tuggmotståndet!
Och så droppar man över en vinägrette.
Fetaost verkar vara en trogen vän till melon i olika sallader. Följande sallad bygger på samma idé, men med något annan kryddning.Melon- och fetasallad

Fungerar som inledning, avslutning eller tillbehör.
1 msk fänkålsfrön
1,5 kg vattenmelon
200 gram fetaost
olivolja
3 myntakvistar

Börja med att rosta fänkålsfröna ca en minut i en torr panna. Skär vattenmelonen i trekanter, först klyftor och sen skivor. Skär bort skalet.
Skär fetan i tunna skivor. Varva allt på ett fat och droppa över lite olja. Garnera med myntablad och servera.Vattenmelon med parmachips

en halv vattenmelon
8 skivor lufttorkad skinka, t ex parma
100 g fetaost
olivolja
nymalen svartpeppar
färsk oregano
Lägg skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck över med ett annat bakplåtspapper och ännu en plåt. Sätt in i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter. Ta ut och lyft undan det översta papperet och plåten. Låt svalna.
Skär melonen i klyftor och skivor, skär bort skalet och dela skivorna i bitar. Peta bort en del av kärnorna om det känns så. Placera melonbitarna på ett stort fat.
Tärna eller smula fetan över melonbitarna. Droppa över lite olivolja. Dra några rejäla tag med pepparkvarnen över. Bryt sönder parmachipsen och toppa med generösa mängder färska oreganoblad och parmachips.
Servera som lättlunch, förrätt eller som tillbehör till grillat.


Melondessert

en halv vattenmelon
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 tsk citronsaft
en halv honungsmelon
2 nektariner
2 dl mandelbiskvier
2 dl matlagningsyoghurt eller turkisk yoghurt
2 dl röda vinbär
Koka upp vatten och socker. Snitta vaniljstången på längden och gröp ur fröna med udden på en vass kniv. Låt frön plus stång och citronsaft koka med utan lock i tre minuter. Låt svalna.
Antingen gör du melonkulor med ett kuljärn eller också så här: Lossa köttet från skalet på vattenmelonen. Peta bort kärnorna. Kärna ur honungsmelonen och skär loss köttet från skalet.
Skålla nektarinerna i fem sekunder så att du kan dra av skalet. Ta bort kärnan. Skär all frukt i lika stora bitar (om du inte har något kuljärn). Slå över den svalnade lagen och låt marinera i ett par timmar.
Hacka mandelbiskvierna grovt och blanda med yoghurten. Vid serveringen strör du över röda vinbär och serverar mandelyoghurten vid sidan om.