DELA

Ägg, lax och mycket sås

Januari är en tråkmånad. Kalasen är över, balansen är svag som en andeviskning och än så är det så långt till vår.
Bäst då att skämma bort sig med något gott, gärna en söndag morgon/förmiddag, när arbetsveckan börjar torna upp sig.
En sen frukost, en brunch, en lunch. Kalla det vad du vill. God juice, starkt kaffe och paradnumret; ägg Benedict med rökt lax. Något litet sött på det, och dagen är räddad.
En klassisk benedict görs med skinka eller bacon, jag gillar den varmrökta laxen. Gör som du vill, men snåla inte med såsen.

Ägg Benedict med rökt lax
för 4
Hollandaisesås:
100 gr smör
2 äggulor
1 msk vitt vin, torrt
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
1 tsk citron, pressad
Pocherade ägg:
4 st ägg
1,5 l vatten
1 msk ättiksprit, (12 %)
Tillbehör:
4 brödskivor
150 gr rökt lax
150 g färsk spenat
1 msk smör till stekning

Hollandaisesåsen: Smält smöret i en liten kastrull. Blanda äggulor och vin i en skål eller kastrull. Ställ kastrullen i vattenbad, vattnet ska bara sjuda. Vispa tills äggblandningen tjocknar.
Vispa ner det smälta smöret i ägguleblandningen, lite i taget. Låt sjuda men inte koka upp. Ta inte med den vita bottensatsen som bildats i smöret. Smaka av med salt, cayennepeppar och citron.
Pocherade ägg: Koka upp vatten och ättiksprit. Låt vattnet sjuda och knäck ett ägg i taget i en kopp. Låt ägget glida ner i vattnet och låt det sjuda ca 4 min.
Ta upp ägget med hålslev och lägg på en bricka med smörgåspapper.
Rosta eller stek brödet i smör. Smörstek spenaten. Montera smörgåsen, först bröd, sen spenat, sen lax, sen det pocherade ägget och sist generöst med hollandaisesås. Ett tag med svartpepparkvarnen, och en gudomlig upplevelse är klar. Sätt gaffeln i äggulan, och njut.

Nina Fellman

nina.fellman@nyan.ax