DELA
Foto: Ari Sundberg/SPT

Yngst i världen – och kvinna

Sanna Marin (SDP), 34, är Finlands nya statsminister. Hon är ung, kvinna och uppväxt i en regnbågsfamilj. Nu ska hon leda Finlands regering tillsammans fyra andra kvinnor, 32, 32, 34 och 55 år gamla. Det här är unikt på flera sätt.
Sanna Marin blir den yngsta statsministern i hela världen. I kombination med att Finland nu leds av en kvintett av enbart kvinnor – Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson (32), Centerns partiordförande Katri Kulmuni (32), Grönas partiordförande Maria Ohisalo (34) och Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson (55) – blev Finlands nya regeringen en världsnyhet.

Brittiska BBC, New York Times, nyzeeländska New Zealand Herald och amerikanska CNN uppmärksammade alla nyheten om världens nyaste yngsta statsminister. I alla artiklar berördes även den kvinnliga kvintetten.

Helsingin Sanomats journalist Tuomas Niskakangas tweet i söndags med ett bildkollage av kvintetten har fått stor spridning. Enligt Helsingin Sanomat hade den på måndagseftermiddagen åtminstone setts 2,3 miljoner gånger. En biprodukt av nyheten är bra reklam för Finland, inte illa.

Regeringspartierna gjorde på måndagen även en del andra ommöbleringar på ministerposterna. Centerns partiordförande Katri Kulmuni lägger vantarna på partiets viktigaste ministerpost, som finansminister, medan Mika Lintilä blir näringsminister. Bytet är logiskt när hon nu är partiordförande. Med tanke på att finansministerposten är väsentlig för Åland, ska vi hoppas att det inte blir någon större politisk förändring utan att det går vägen för höjd finansiering till Åland.

Inom SDP blir det en hel rockad med flera byten. Det som är anmärkningsvärt är att den redan petade kommun- och ägarstyrningsministern Sirpa Paatero, vars sjabbel startade hela det här politiska kaoset, nu belönas med att föreslås få fortsätta som kommunminister. Ett mycket märkligt beslut.

Sanna Marin beskrivs som mer vänster, mer liberal och mer grön än både företrädaren Antti Rinne och hennes motkandidat Antti Lindtman som hon besegrade med rösterna 32–29 i SDP:s omröstning.

I ett personporträtt i Helsingin Sanomat publicerat i söndags citerades Sanna Marin från en tidigare intervju i samma tidning, då hon tillfrågats om varför hon är socialdemokrat. I svaret berättar hon att hon kommer från en mindre bemedlad familj och att hon därför inte hade nått framgång utan en stark välfärdsstat och det finländska utbildningssystemet. Hon berättar också att hon har växt upp i en regnbågsfamilj och att det gjort att jämställdhet, likabehandling och mänskliga rättigheter är viktiga för henne.

Som politiker har hon i olika finländska medier beskrivits som en person med stor integritet, målmedveten och analytisk. Hon gillar även ordning och ser att exempelvis regeringen och arbetsmarknadsorganisationer har olika roller och att gränserna mellan dem hålls tydliga. Det låter lovande.

Sanna Marin blir Finlands tredje kvinnliga statsminister. Med tanke på att Antti Rinnes period blev kort – kvoten för önskad mängd politiskt kaos i landet är redan fylld för valperioden – ska vi hoppas att Sanna Marin lyckas bättre än de två tidigare kvinnliga statsministrarna. Anneli Jäätteenmäki (C) hann bara vara statsminister i fjuttiga två månader 2003, hon föll på att hon kom över hemliga papper på fel sätt. Mari Kiviniemi, också hon Centern, satt i ett års tid 2010–2011 men byttes ut efter en svidande valförlust 2011.

Spelar det någon roll vilken ålder statsministern har? Vilket kön statsministern har? Vilken familjebakgrund statsministern har? Frågan är väldigt enkel att besvara. Världspress och 2,3 miljoner människor över hela världen hade inte uppmärksammat en bild av Finlands ledande politiska kvintett om det inte varit för att den är anmärkningsvärd på något vis.

I den bästa av världar hade en ung kvintett av kvinnor inte blivit en internationell nyhet, men Finland och resten av världen är inte ännu där i fråga om jämställdhet och likabehandling. Så länge får vi vara glada för de framsteg som görs.

Ålder, kön och bakgrund säger ändå inget om hur kompetent man är och hur bra man kommer att lyckas. Med tanke på den kris som varit och de utmaningar Finland står inför, exempelvis ekonomiskt, är det bara att önska Sanna Marin lycka till med att nu ta itu med att bygga förtroende och göra politik.