DELA

Wiklöf vann på WO

Bråk och strid i fjol. I år gick allt Ålandsbankens styrelse föreslog igenom utan protest.
Walk over. Det är närmast så man får beskriva upplösningen av bråket mellan storägarna i Ålandsbanken som startade redan före förra årets stämma.
Ni kommer väl ihåg? I ena ringhörnan stod bankens enskilt största ägare, Anders Wiklöf. Han ville slopa regeln om åldersgräns, 67 år, i bolagets styrelse så att Folke Husell kunde sitta kvar på sin post.
I den andra hörnan stod försäkringsbolagen med Ömsens Göran Lindholm i spetsen och stretade emot. De kunde gå med på Wiklöfs förslag, men bara om han gick med på att slopa rösträttsbegränsningen som ger småägarna större makt än aktieinnehavet egentligen ger. Det ville inte Wiklöf.
När det väl kom till stämma var en majoritet för Wiklöfs förslag, men inte med den kvalificerade majoritet som behövdes för att ändra i bolagsordningen. Rond ett till Försäkringsbolagen.

Inför årets stämma var det inte längre Husell som riskerade att åka ur styrelsen, utan Anders Wiklöf själv. På nytt föreslog styrelsen stämman att slopa regeln och återvälja storägaren till styrelseledamot. Nu inkom ingen motion om röstbegränsning, inga högljudda protester.
På gårdagens stämma höjde ingen av de 440 närvarande deltagarna rösten mot förslaget.
Walk over, som sagt. Och stärkt makt för Anders Wiklöf. Men vad skulle de tidigare motståndarna ha gjort? Förmodligen gjorde Lindholm och hans sympatisörer den enda uträkning man kunde göra, den som slutar med att de skulle ha förlorat för mycket i anseende om de kastat ut bankens största ägare ur styrelsen, att de avstod.
Rimligt så.

Inte var det heller läge att attackera styrelsen och ledningen i banken efter det resultat som vd Peter Wiklöf kunde visa upp med tjusiga bilder på storskärmen i Alandica. Banken har vänt förlust till vinst, kapat kostnader och till och med fått den tidigare så kritiserade sverigesatsningen att näst intill gå med vinst.
Så nog fanns det fog för båda herrarna Wiklöf att se nöjda ut. Den äldre får också fortsättningsvis sitta med i styrelsen, den yngre får lugn och ro i en tid då banker verkligen behöver lugn och ro.
Men Ålandsbanken har fortfarande en bit kvar. Det vittnade inte minst Peter Wiklöfs avslutningsord i hans anförande om, där han meddelade ägarna att de kommer få leva med halverad dividend ytterligare några år innan banken har nått de finansiella mål man satt upp.
Men ingen protesterade mot det heller.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax

Fotnot: Anders Wiklöf är också aktieägare i Nya Åland.