DELA
Foto: Gustav Dalesjö/Destination Uppsala

Visionen om barnens Lilla holmen är bra

Diskussionen om Lilla holmen är i full gång. De flesta är överens om att stadens nuvarande planer är en besvikelse. Ledarsidan kastar in ett förslag: satsa på en riktig lekplats, inspirerad av åländska sevärdheter.

Ledarsidan konstaterade i onsdags att det är svårt att göra alla nöjda, men att gummimattan är ett dåligt alternativ. Då lyftes också stadens tidigare vision om barnens Lilla holmen fram – det är något beslutsfattarna nu tycks ha frångått (vilket förslagen nu tydligt visar).

I dagens tidning slår arkitekten Johanna Wickström på insändarplats ett slag för en unik lekplats byggd av åländska hantverkare. Ledarsidan ger sitt understöd, och tar det ett steg längre: gör en lekplats baserad på åländska sevärdheter.

Det finns bra exempel från andra ställen. En som är närbelägen och aktuell är Pelle Svanslös lekpark i Uppsala. Den byggdes till Pelles 75-årsjubileum 2014. Där finns Pelles källare, Gammel-Majas kyrktorn, Råttströms konditori och bussen till Skogstibble. Det betyder också att kända platser från Uppsala syns i parken.

På Åland finns Smart park, som ju gör ungefär det här. Poängen är inte att skapa något liknande i stan. Här finns plats för en traditionell lekpark – med unika föremål.

Temalekparken i Uppsala har blivit ett dragplåster för turister (av en viss ålder, förstås) och har bland annat prisats av Uppsala nya tidning med stadsmiljöpriset 2015.

Åland och Mariehamn har ingen Pelle Svanslös. Men vi kan ändå låta oss inspireras. Hur skulle det vara med en lekpark inspirerad av Mariehamn eller fast hela Åland? Ritad av lokala arkitekter och byggd av lokala hantverkare. En rutschkana från lotsstugan á la Kobbarna, en Hongell-villa i miniatyr, Kastelholm eller varför inte en liten Albanus? Behövs ett aktuellt inslag så kan det vara på sin plats en liten skärgårdskoja från Stormskäret?

En sådan park blir ett lyft för staden. Den skulle erbjuda ett välkommet alternativ till de åländska lekparkerna som idag är prydda av exakt samma saker från samma leverantör. En sådan park skulle dessutom kunna inspirera besökare.

En familj som turistar på Åland hittar till Lilla holmen. De skulle få tillgång till en unik lekpark och samtidigt få lära sig något om Mariehamns eller Ålands historia. Kanske det skulle inspirera till ett besök till den riktiga platsen?

Lilla holmen är, och har länge varit, en favorit för både turister och ålänningar. Den förtjänar något mer unikt än vad som nu är på förslag.

Visionen om ett barnens Lilla holmen är alldeles utmärkt. Mariehamns stad borde arbeta vidare med det, och samtidigt locka besökare att få nya upplevelser från Åland.