DELA
Foto: UNHCR/A.McConnell

Vinterjackan kan vara årets julklapp

I dag väljer många att handla sista-minuten julklappar till vänner och familj. Men till de som redan har allt kan en gåva till någon mer behövande vara minst lika betydelsefull.
För de fyra miljoner som nu förbereder sig på en vinter i flyktingläger är vinterjackan eller sovsäcken årets julklapp.

För många är julen en härlig tid som bjuder på umgänge med nära och kära, ett överflöd av mat, presenter och extra lediga dagar. För många är julen också en problematisk tid, en tid när familjer som samlas leder till oroligheter, när det dricks betydligt mer eller när det som stod på önskelistan men inte ligger i julklappssäcken blir extra kännbart.

I stället för den där extra julklappen som du pliktskyldigt köper till någon som inte behöver ytterligare en sak kan det vara läge att slå två flugor i en smäll – ge bort en gåva till någon som behöver det mer.

Det finns många organisationer som hjälper lokalt och nationellt. Hjälpbehovet är stort också utanför Finlands gränser. De senaste årens utveckling vad gäller antalet människor som tvingas lämna sina hem över hela världen är i allra högsta grad illavarslande.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR är 70 miljoner människor tvångsförflyttade från sina hem i världen. Många av dem på flykt undan krig, konflikter och förföljelse. Det är flera än någonsin i världshistorien. För tio år sedan var siffran 43,3 miljoner vilket vittnar om en mycket negativ utveckling. Cirka 41 miljoner av dessa människor är på flykt inom de egna landsgränserna, ungefär 26 miljoner är flyktingar (hälften av dessa är under 18 år) och 3,5 miljoner är asylsökande. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR flydde i genomsnitt mer än ett helt Åland varje dag, 37 000 människor (2018 års siffror).

Två tredjedelar av världens alla flyktingar kommer från fem länder: Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia. Flest flyktingar finns i Turkiet, medan Libanon 2018 var den främsta mottagaren av flyktingar i relation till invånarantal – en sjättedel av de som bor i Libanon har flytt dit.

I Europa har trycket som bekant minskat efter det europeiska avtalet med Turkiet. Men ändå har 63 000 människor riskerat livet på Medelhavet år 2019. Fler än 1 000 har omkommit i år.

UNHCR listar pågående kriser i världen. Bland dem finns den muslimska folkgruppen rohingya som 2017 utsattes för etnisk rensning i Myanmar. Sedan dess har 742 000 människor har lämnat sina hem och flytt till grannlandet Bangladesh. I det stora slumområden i Bangladesh beräknas närmare en miljon människor nu bo, många utan att få de basala behoven uppfyllda.

En annan av UNHCR:s pågående kriser är Venezuela som efter en fullständig nationell kollaps har sett sina invånare fly i rekordantal. Under hela 2018 kom de flesta asylansökningar från just venezuelaner, sammanlagt 341 800 stycken.

Enligt Nordea lägger finländaren i snitt 530 euro på julutgifter – 330 euro av det reserveras för julklappar. För till exempel 12 av dessa euro kan du köpa en ny vinterjacka till någon. För 50 euro kan en hel familj få sovsäckar. Nästan fyra miljoner människor i flyktingläger förbereder sig nu för en tuff vinter.

Man ska inte behöva ha dåligt samvete för sitt eget julfirande. Och det är förstås så att nästan ingen kommer att ersätta hela julbudgeten med donationer och gåvor – oavsett om det är för ett lokalt, nationellt eller globalt ändamål.

Men just den här dagen, dagen före dopparedagen, när känslan infinner sig att det inte är helt tillräckligt fullt i julklappssäcken och många spontanhandlar de sista klapparna – överväg alternativet att köpa något som också gynnar andra.

Det kommer att kännas bättre vid julbordet, bättre än den där spontanklappen som ändå ingen riktigt vill ha.