DELA
Foto: Joakim Holmström

Vilka partier stöder det lokala näringslivet?

De politiska partierna lovsjunger det privata näringslivets betydelse för den åländska samhällsutvecklingen – men lever de som de lär?

Så gott som alla partier menar i sina valprogram att det åländska företagandet skapar förutsättningar för den åländska välfärden. Det är genom företagande som arbetsplatser skapas, arbetsplatser genererar skattebetalare som i sin tur gör att det offentliga Åland kan finansieras.

Åland kan dessutom, i och med det nya ekonomiska systemet, i större utsträckning än tidigare få tillbaka sina skatteintäkter. Därför blir det ännu viktigare att skapa goda förutsättningar för det åländska näringslivet.

Ett axplock ur valprogrammen visar att Centern, Ålands framtid, Moderaterna och Obunden samling går till val på att utveckla ett näringsliv som genererar arbetsplatser och inkomster. Liberalerna, Moderaterna och Centern går dessutom till val på att det offentliga Åland ska handla lokal mat. Hållbart initiativ vill se en Axgan-märkning och Socialdemokraterna vill att den omtalade elcykelpremien bara gäller om man köper sin cykel lokalt.

Det lokala är bra och ska få förutsättningar att växa för att resten av Åland ska kunna må bra, en jättebra valslogan. Samtidigt som partierna talar sig varma för det lokala näringslivet skickas pengar till storföretagen på andra sidan Atlanten.

Partierna har , i landskapsbudgeten 2019, tilldelats en pott om 74 000 euro som kommer ur statens kassa för ”politisk information”. Därtill har partierna tilldelats 74 000 euro för understödjande av politisk verksamhet.

Det som tidigare kallades presstöd gjordes för ett antal år sedan om till ett stöd för de politiska partiernas verksamhet och information. Stödet fördelas beroende på antal mandat i lagtinget, förutom den del som nu har öronmärkts i den jämställdhetsbonus som partier med jämställda kandidatlistor får dela på.

Så när partierna lägger upp sina valstrategier borde det ju ligga nära till hands att köpa marknadsföringsutrymme hos de lokala mediebolagen. Det är trots allt rätt många arbetsplatser med skattebetalare som sysselsätts, även där.

Innan ni sätter kaffet i vrångstrupen kommer här ett förtydligande: detta är inte en uppmaning att satsa kampanjmedel specifikt i Nya Åland, utan en uppmaning att satsa på lokala aktörer. Det finns två tidningar, komersiell radio, videoproducenter, tryckerier, reklambyråer med flera som lever upp när de politiska partierna satsar på just deras verksamheter.

De är lokala näringsidkare och kommer också att återinvestera sina intjänade pengar i det åländska näringslivet.

Det är svårt för lokaltidningar att konkurrera med sociala medier. Det går förstås att marknadsföra sin politik via digitala plattformar utan kostnad, och många gör det. Det går också att betala för sponsrade inlägg eller vanliga annonser på sociala medier, budskap som då får större spridning.

Facebook är till och med så duktiga på att marknadsföra sina kunder till specifika grupper att de har utretts för att vara inblandade i att påverka demokratiska val i åtminstone USA och Storbritannien. Det finns en anledning till att det är ett av världens högst värderade bolag trots att de erbjuder en tjänst som inte kostar användarna några pengar. Och det finns en anledning till att politiker marknadsför sig på dessa plattformar. Det är effektivt.

Men det betyder också att man genom att fokusera sin kampanj där inte bidrar till varken det lokala näringslivet eller bibehållandet av en fri press.

Hur kandidater väljer att satsa sina egna pengar är förstås upp till dem.

Men om man vill vara ärlig med att det åländska näringslivets välmående är viktigt, satsa då också i det åländska näringslivet. Vill man vara ärlig med att man står upp för ett demokratiskt samhälle med fri press, se då till att stöda den fria pressen.

Och till läsare och väljare: tänk på vad partierna och politiker lovar och hur de agerar när ni bläddrar igenom er tidning och när ni bläddrar igenom era flöden i sociala medier.

Det finns många kandidater som lovar att stöda det åländska näringslivet och vissa som redan gör det.