DELA

Vilka åtgärder måste vidtas för en våldtäktsfri festival?

Årets festivalsommar har länge varit i full gång, både på svenskt håll och på finskt, men i takt med att festivalerna fortlöper dyker svarta rubriker upp.

Nya anmälningar om våldtäkter, trakasserier och sexuella övergrepp i publikhaven.
I raden av festivaler är det nu Ålands tur, i dag börjar nämligen Rockoffestivalen i Mariehamn. Polisen i Mariehamn lägger ett visst fokus på festivalen men i stora drag jobbar man på som vanligt. Hittills har den åländska polisen aldrig fått in någon anmälan om våldtäkter eller våldtäktsförsök.

Sammanlagt på Bråvallafestivalen i Norrköping, Peace and Love i Borlänge och Putte i parken i Karlstad anmäldes omkring 60 sexuella ofredanden, fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök. På Ruisrock i Åbo anmäldes tre våldtäkter och två sexuella trakasserier. Om man bortser från det mörkertal som definitivt finns, är detta fortfarande exakt 71 fall för mycket. 71 gånger som någon har tagit sig rättigheter som inte är dennes att ta. 71 gånger som någon har fått sina grundläggande mänskliga rättigheter kränkta.

Kulturkalaset i Göteborg har publicerat en åtgärdsplan i fyra steg för att motverka sexuella ofredanden. Det sista steget, om inget annat skulle lyckas hålla sexuella trakasserier, ofredanden och övergrepp borta, inkluderar att införa så kallade trygga zoner för kvinnor att stå i, där män inte är tillåtna. Det är utan tvivel en välmenande gest, men hela poängen missas. Ska det inte jobbas på garanterad trygghet på hela festivalområdet, för alla? Ska man som kvinna bara kunna känna sig trygg i en liten avgränsad hage? Och vad händer om en kvinna blir våldtagen eller trakasserad när hon går ut ur sin trygga zon, är det då hennes eget ansvar, för att hon tröttnade på sin tilldelade hage?

Även i polisens resonemang finns det en del tveksamheter.

– Det viktigaste är att människor ser efter sig själva och inte dricker sig berusade, säger kommissarie Juha-Pekka Viitaniemi till Hufvudstadsbladet den 10 juli.

Men det viktigaste av allt måste väl ändå vara att inte våldta? En våldtäkt är aldrig offrets ansvar och vare sig hen var berusad eller inte är inte relevant. Lika lite är det relevant vad hen hade för kläder på sig eller om hen kände förövaren sedan tidigare.

Den våldtäktskultur vi lever i, där folk obemärkt kommer undan med att sexuellt ofreda och trakassera andra i trängseln bland tusentals människor behöver ta slut i dag, helst i går. Att allt som inte är ett ja är ett nej och att sex utan samtycke inte är sex, det borde vara självklart. Det ska inte vara sådant som händer om man är oförsiktig.

Våldtäkter ska bekämpas. De ska bekämpas nu och inte genom att stänga in kvinnor i små mansfria hagar, utan genom att få folk att fatta att man aldrig under några som helst omständigheter är berättigad till någon annans kropp. Antalet anmälningar som görs har under den senaste tioårsperioden ökat enligt Brottsförebyggande rådet och det är ett stort steg i rätt riktning.

Ett minskat mörkertal, fler anmälningar som faktiskt leder till fällande dom och ett försvinnande stigma är kanske det enda som skulle kunna få stopp på den kultur som får kvinnor att gå hem med nyckelknippan hårt kramad i handen.