DELA

Viking smider medan staten är stödvillig

Ha is i magen. Vänta tills tiden är mogen. Ungefär så har Viking Lines ledning förhållit sig till nya fartygsbeställningar.
Och nu håller tiden definitivt på att mogna, faktiskt så till den grad att man på statligt håll är mer mån om beställningarna är rederiet självt. Åtminstone utåt.
Det är kris för varvsbranschen i Finland. Antagligen på andra håll också, men inte på samma sätt i Asien som här.
– Den värsta krisen någonsin, säger chefen för STX-varvet i Åbo.
Varvet levererade nyligen Oasis of the Seas, världens hittills största passagerarfartyg. I slutet av året levereras systerfartyget Allure of the Seas. Sedan är det tomt i orderboken.
Om inget händer är risken överhängande att 10.000 anställda inom varvsindustrin i regionen går utan jobb vid slutet av året. Det vill ingen.

Vid ett seminarium i Åbo nyligen om krisen inom branschen lät statsminister Matti Vanhanen förstå att staten ställer upp och stöder. Men med hur mycket? I årets budget finns 10 miljoner, men behovet uppges vara 60–70 miljoner euro.
På andra håll i Europa kan varven tack vare statligt stöd erbjuda upp till 20 procent rabatt på priset för nybyggen.

Men utan order blir det inga pengar. Så nu riktas blickarna stadigt på Viking Line.
Och som av en slump har Viking Line gått ut med en offertförfrågan på två nya fartyg, en förfrågan till tolv varv på olika håll i världen. Nio har nappat. Svar vill man ha i mars.
Frågan är för vem tiden fram till dess är mest spännande; Viking eller varvet i Åbo. Viking måste inte beställa nytt, de gamla färjorna håller för trafik några år till. Viking behöver inte heller beställa från ett varv i Finland. Om ett annat har ett förmånligare bud så tar man det i den mån man tar någonting alls.

Å andra sidan är det här rätt tidpunkt. Krisen är djup, varven slåss om beställningarna. Möjligheterna att förhandla ner priset kan inte bli mer gynnsamt än nu, inte om man tror på branschens egen prognos att läget är tillbaka på det normala om fem år.
Och var finns rederierna som har ork att beställa nytt? Tallink med alla sina nybyggen har bekymmer nog med att få dem betalda. Vilka fler har användning för stora passagerarfartyg av det slag som byggs på varvet i Åbo? Det är Viking det hänger på och då är det köparens marknad.

De fartyg Viking Line funderar på att byta ut är Amorella och Isabella, som är byggda i Split i det som då var Jugoslavien 1988 och 1989. Gabriella levererad 1992 är också byggd i Split.
De övriga fyra är byggda i Finland. Rosella 1980 i Åbo, Mariella 1985 i Åbo, Cinderella 1989 i Åbo och Viking XPRS 2008 i Helsingfors.
Ett nybygge, en ny Ålandsfärja efter Rosella, är under arbete i Spanien, men hur det blir med den färjan är litet i det blå. Bygget är kraftigt försenat. Och i vilket fall som helst är det inte byggt för rutten Åbo – Stockholm, som nybyggena är tänkta för den dag de blir verklighet.

Det som gör eventuella nybyggen ännu mer intressanta är planerna att driva dem med gas, klart miljövänligare än olja. På Åland har det talats ganska dämpat om de enorma utsläpp färjtrafiken har fört med sig just på grund av oljan – det skulle antagligen uppfattas som att kacka i eget bo – men om det nu finns en möjlighet att gå in för mer miljövänlig teknik så kan inte bara ”vikingarna” utan ålänningarna lite till mans räta litet extra på ryggen.

Än så länge vet vi inte om det blir någonting överhuvudtaget. Men med så många viljor som vill samma sak har Viking Lines ledning ett ypperligt utgångsläge. Det behöver inte hända något väldigt snabbt, man kan förmoda att någon = Viking vill pröva var gränsen för statsstöd går och det kan kräva viss utmattningstaktik.
Men om man vill undvika att ha 10.000 arbetslösa varvsarbetare i Åboregionen nästa vinter så måste beslutet komma senast nästa höst.
Är det barnsligt att hålla tummarna?

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax