DELA

Viking Line säkrar bolagets framtid

Så flyttar arbetsplatserna bort. Det blir följden av en utflaggning till Estland.

När Viking Line nu tar det förväntade steget att inleda förhandlingar för att flagga ut Viking XPRS, är det förstås för att rederiet ekonomiskt är illa ute. Inte så att konkurs står för dörren, utan så att vinsterna minskar eller rentav uteblir under en period.
Så kan man inte ha det, resonerar Viking Lines styrelse, och då flaggar man ut för att få bättre lönsamhet.
Bättre lönsamhet får man genom lägre kostnader, och lägre kostnader uppnås genom lägre löner.

De
andra faktorer som påverkar kostnadsläget är svårare att påverka. Bunkerpriset kan inte ens Ben Lundqvist styra över, och att konkurrensen på Östersjön är så hård är bara en följd av att det så länge var så väldigt lönsamt att driva färjtrafik mellan Sverige, Finland och sedermera Baltikum.
Om man nu försöker tolka Viking Lines framtidsstrategi, så består den av två spår. Offensivt satsar man allt man har på Viking Grace och ett eventuellt kommande systerfartyg. Optionen har visserligen gått ut, men det är mera ett led i förhandlingarna med regeringen om fortsatta stöd, än ett definitivt nej.
Om Grace blir den framgång man hoppas på, och ger tillbaka en del av det Viking Line förlorat till Tallink Silja, så kanske man vågar satsa vidare.

Defensivt gör man det som Viking Line alltid gjort, sitter stilla i båten, och håller i pengarna. Mikael Backman säger till Ålands radio att det var mer tur än skicklighet att det inte blev något av ADCC, den tilltänkta ersättaren till Rosella på rutten Mariehamn-Kapellskär.
Riktigt så är det nog inte. Ingen satsning har kommit utan vånda för Viking Line,s styrelse, och man backade ur affären för att man insåg att den var för vågad.
Följden för Viking Line blir, får man hoppas, att företaget överlever. För Åland är det viktigt.

För arbetsplatserna på Åland och i Finland och Sverige betyder utflaggningen antingen betydligt lägre löner för samma jobb eller att arbetstillfällena flyttar till Estland.
Och när lönenivån i Estland stigit för högt, kanske ännu längre bort. Så fungerar det, vare sig vi tycker om det eller inte.

NINA FELLMAN

nina.fellman@nyan.ax

Tel 528 465