DELA

Viking Line hade tur – men har mycket kvar att göra

Olyckan ombord Rosella i går skadade inte bara bilar, också rederiet anseende fick en rejäl smäll.

När Rosellas hänghylla rasade hopades frågorna. Mest självklar är om det är säkert att åka med fartyget om man blir hänvisad till hyllan i framtiden. Men frågan om hur illa det hade kunnat gå när fästet lossade i går ekar också i skallen.

Viking Line har de senaste åren haft problem med lönsamheten. Oljan har blivit dyrare, budgetflyget är en jobbig konkurrent då passagerare kan åka till en europeisk huvudstad för i princip samma pengar som en kryssning i en hyfsad hytt kostar när middagar och drycker räknats in.
Rederierna lever i en tuff värld med hård konkurrens både utifrån och mellan dem. Då är förtroendekapitalet mycket värt. Se bara på hur rederiet Costa drabbats efter grundstötningen i Italien.

Nu gick det ju inte lika illa för Rosella som för Costa Concordia, långt därifrån. Men vittnesmålen från både passagerare på bildäcket och Vikings egen personal talar om att det var mycket nära att olyckan hade fått mycket större proportioner med personskador. Då hade Viking Line legat riktigt illa till.
Nu blev det ”bara” materiella skador på bilar och fartyg. Men förtroendet för rederiet tar skada av varje incident.

Gårdagens olycka kunde heller inte kommit vid ett sämre tillfälle. Mitt i högsäsongen, med en båt packad med förväntansfulla semesterresenärer. För en hel del av dem blir nu semestern förstörd när det blir försäkringsärenden och bilverkstad i stället för strand och hängmatta. Den smäll Viking Line tar i sänkt anseende efter olyckan är svår att sia om, än svårare att mäta i pengar. Men räkna med att de inlägg som nu görs på sociala medier inte rosar rederiet.

Ett par timmar efter olyckan meddelades att kvällsturen skulle gå som annonserat, krisen var löst. Bra jobbat av Viking Lines personal i hamnen. Där fungerade uppenbarligen krisberedskapen. Värre då på kontoret.
De passagerare som skulle åkt med eftermiddagsturen bokades om. Några missar sina anslutningar och flygavgångar. I Kapellskär fick en uppgiven hamnarbetare möta besvikna passagerare och meddela att det inte skulle bli någon resa. Märkligt nog fanns bara knapphändig information att få på rederiets hemsida, och då fick man leta sig förbi annonser (bland annat om billiga resor med Rosella).

I hamnen
i Kapellskär fick vi som skulle med 15-avgången veta att det var något fel på rampen, och att det var osäkert om kvällsturen skulle gå.
Man undrar varför rederiet inte går ut med tydligare information till sina resenärer. Vid bokning på hemsidan anmodas resenärer att uppge sitt mobiltelefonnummer. Användes detta för att sprida information? Icke. Frågan är varför.
Om vi som var på väg till Norrtälje fått information tidigare hade vi kunnat fortsatt till Grisslehamn i stället. Men Viking Line kanske inte vill att kunderna ska gå till ett annat rederi? Bättre då att vi inte kan åka alls eller snällt vänta till Rosella reparerats.

Detta är också något som tär på förtroendet för ett rederi. Att det kan ske olyckor, speciellt på fartyg som kommit in i medelåldern (Rosella är nu 33 år gammal) kan man möjligen ha förståelse för. Men att rederiet, trots insamling av kontaktuppgifter, inte behagar informera sina kunder är svårare att förstå.

Vd Mikael Backman har en del att ta tag i efter semestern. Hans rederi har tagit en rejäl smäll när den där hyllan rasade. Han kan tacka sin lyckliga stjärna att det trots allt gick så pass bra, men det återstår många frågetecken kring Viking Lines krisberedskap och krishantering.

Jonas Bladh    (jonas.bladh@nyan.ax)