DELA

Vi måste få ett vettigt regelverk kring fordon

Den otäcka olyckan i korsningen Styrmansgatan-Ålandsvägen väcker frågan om säkerheten på våra vägar och gator.
Vi vet inte hur olyckan gick till, bara att det gick illa. Av den lilla mopedbilen blev bara skrot kvar när den över ett ton tyngre familjebussen träffade den.
Det aktualiserar frågan om fordonen som tillåts på våra vägar alltid är lämpliga att släppa ut i trafiken.
För ”riktiga” bilar finns testinstitutet EuroNcap i Europa och liknande runt om i världen. Där testas de allra flesta nya bilmodeller som kommer ut på marknaden och kunderna kan därefter ta ställning till om de ska köpa en femstjärnig bil eller en med sämre säkerhet. Testet i EuroNcap är frivilligt och testar en frontalkrock mot bilen själv, det vill säga att den möter sin egen storlek och vikt, samt ett sidokrocktest där bilen slungas mot en stolpe i höjd med förardörren.

Testerna hos EuroNcap har kritiserats många gånger, men ger ändå en indikation på om bilen uppfyller moderna krav på krocksäkerhet eller ej. Dock ska sägas att mindre bilar gynnas då de möter sig själva i testet, snarare än tyngre bilar vilket är vanligare på vägarna.
Sedan EuroNcap bildades har testets betydelse ökat lavinartat. I dag marknadsförs de flesta bilar som klarar testet med sina fem stjärnor, och många som inte når upp till de fem bygger om och testar på nytt.
Men när det gäller mopedbilarna finns inget EuroNcap, inget som talar om hur starka de är när de utsätts för våldet en krock innebär. Det är åt skogen.
Lägg därtill att mopedbilen bara väger 400-500 kilo medan en normal mellanklassbil väger över ett ton mer så förstår vem som helst att det är passagerarna i mopedbilen som ligger risigast till när det smäller.

Men, säger vän av ordning, är det inte bättre att sitta i en mopedbil än på en vanlig moppe på två hjul? Jo, i många fall. En bil är enklare att hantera, den har fyra hjul och en ramkonstruktion för att ta upp viss krockkraft.
Men en mopedbil ser ut som en bil, och på vägarna uppfattar inte alla att det inte är en vanlig bil de har att göra med och anpassar sig därför sitt agerande därefter. Inte sällan är det inte vi själva som är faran på vägarna, utan hur andra uppfattar oss och hur de agerar.
Om man därtill lägger att förarna i mopedbilarna inte krävs på tillnärmelsevis lika mycket utbildning som en förare med B-kort och saknar erfarenhet från att vistas med ett fordon på vägarna så får vi en mycket allvarlig situation.

Det är sunt att regeringen nu överväger att höja körkortsåldern för mopedbilisterna och att dessa också krävs på ett körprov innan körkortet delas ut.
Men frågan om vilka fordon vi vill ha på våra vägar kvarstår. Runt om oss i samhället regleras kraven för att något ska godkännas. El måste dras av en behörig elektriker, en hushållsapparat ska ha rätt märkning för att få säljas. Men när det gäller motorfodon finns det bara luddiga regler i en väldigt vid ram om vilka bilar som får trafikera vägarna.
I det senaste av EuroNcaps tester fick Honda Civic fem stjärnor medan Jeep Compass bara nådde usla två. Där har vi som konsumenter något att ta ställning till, den ena är säker, den andra riskerar vi att skadas i.
När det gäller mopedbilarna har vi ingen aning.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax