DELA
Foto: Stefan Öhberg

Vi har gjort rätt, men mycket kan ännu gå fel

Vi har gjort bra ifrån oss hittills. Nu måste vi orka lite till.
De val vi gör fram till och under julen avgör hur bra vi klarar oss i den fortsatta kampen mot coronaviruset.

Vi har läst det så många gånger förr vid det här laget. Vi har lärt oss allt om ansiktsmasker, smittkedjor, de olika faserna – vi har lärt oss ord som incidens, droppsmitta och social distansering. Vi har gjort jobbet sedan mars.

Åland har varit relativt förskonat från själva smittan. När våra grannar har drabbats av insjuknade i tiotusental har vi hittills haft cirka 60 inrapporterade fall. De allra flesta som har testat positivt har fått smittan utanför Åland och smittspårningen har fungerat utomordentligt bra. Enligt landskapsläkare Knut Lönnroth har vi befunnit oss i liknande läge i mars och i oktober. Då lyckades vi hålla borta en större smittspridning.

Att Åland än så länge har undvikit någon omfattande samhällsspridning av viruset är smått mirakulöst, det är tack vare en skicklig hantering av landskapsläkaren, ÅHS och våra politiker. Men också tack vare vårt insulära läge och att så gott som alla har tagit sitt ansvar för att minska spridningen.

Vi har gjort så mycket rätt redan. Men nu är vi tyvärr i spridningsfasen.

Det innebär att ”de smittor vi ser är toppen av ett isberg” som Tora Woivalin uttryckte det i måndags. Det finns anledning att nu i vårt förhållningssätt till coronaviruset utgå från ett värsta scenario, att som engelsmännen säger vara ”better safe than sorry”. De rekommendationer om ansiktsmask som meddelades i måndags fick omedelbar effekt. Den senaste veckan är känslan att många har tagit till sig av budskapet och valt att använda skydden – vilket också apotekens försäljning indikerar.

Tidpunkten för spridningsfasen är sannerligen usel. Julen står för dörren. En tid då vi helst umgås med nära och kära, då vi kanske också är mer benägna att sänka garden och slappna av. Inför julen är det mycket stök, det ska handlas julklappar och julmat. Det ska hälsas på släktingar som man inte annars träffar så ofta och på  bekanta från hela världen som reser hem.

Det finns inget självändamål i att isolera sig, men det gäller att vara extra uppmärksam de kommande veckorna. Det gäller att sköta allt det som vi har blivit rekommenderade att göra: tvätta händerna, hålla avstånd, bära ansiktsmask och stanna hemma om du har förkylningssymtom.

Det är inte något vi vill göra, speciellt inte när julen knackar på och många människors ensamhet blir extra påtaglig, men det är avgörande för hur vi kommer att klara av den fortsatta kampen mot virusspridningen.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp