DELA
Foto: Unsplash

Vetenskapens fallgropar

Västerländskt och till stor del manlig och vit. Mycket av vår vetenskap vilar på dessa tre pelare. Det är potentiellt livsfarligt för alla andra.

I dessa tider känns det som att man hädar om man ifrågasätter vetenskapen. Men även om vetenskap av olika slag är livräddande och av stor vikt för vår utveckling som art på denna jord, så finns det många fallgropar vi inte alltid är medvetna om. Och just att vi inte är medvetna om dem gör fallet så mycket farligare.

 

Diversitet är inte ett ord som definierat forskningen fram tills dags dato. Enligt en uppmärksammad studie från 2010 så är de personer som används som underlag inom exempelvis psykiatrin oftast från västerländska, välutbildade, intrustrialiserade och demokratiska samhällen. Forskarna bakom artikeln konstaterar att denna sammansättning hör till de ”minst representativa populationerna man kan hitta när det gäller att generalisera om mänskligheten”.

En stor del av vår vetenskap om det mänskliga beteendet och psyket är alltså inte applicerbart på majoriteten av världens befolkning. Ändå tas de ofta för globala sanningar. Ett konkret exempel är barnuppfostran.

En BBC-artikel som florerat en del i flödet på sistone har rubriken ”Är det västerländska sättet att uppfostra barn konstigt?”. Regelbundna tupplurar, sova i egen säng och bli omkringknuffad i en vagn är långt från universala metoder, men det hindrar inte ”experter” från att prångla på föräldrar vetenskapens senaste rön om barnens väl och ve. ”Bebisars biologi har inte ändrat dramatisk de senaste hundra eller tusen åren, men vår kultur har”, säger Helen Ball, professor i antropologi vid Durhamns universitet, till BBC.

 

Den kulturen är till stor del den västerländska, den självutnämnda vaggan för den moderna civilisationen. Västerländsk kultur härrör till den samling sociala normer, värden, trossystem, etik, politik och traditioner som har sitt ursprung i eller i association med Europa. Den västerländska motorn har sedan århundraden tillbaka utmärkt sig som en drivande faktor för utveckling, på gott och ont. Så mycket så att forskarna glömt att det existerar en värld bortom den.

Men det finns en växande insikt om sakernas tillstånd. Det finns exempelvis inom den psykiatriska forskningen något som kallas en ”transkulturell” inriktning, där man strävar till att få en större förståelse för den samlade mänsklighetens mentala hälsa och beteende. Men samtidigt finns det fortsättningsvis chockerande fallgropar att hitta i samtida forskning med konkret livsfarliga konsekvenser.

 

Det finns exempelvis inget krav på att använda anatomiskt korrekta kvinnomodellkroppar när man olyckstestar bilar, för att inte tala om bristerna på säkerhet för gravida kvinnor i trafiken.

Det kommer knappast som en överraskning då den manliga kroppen varit standard för den medicinska utvecklingen sedan dess start. En studie från 2008, där man gått igenom över 16 000 bilder i anatomiska textböcker som rekommenderats av de mest prestigefyllda universiteten i Europa, USA och Kanada, visar att den vita mannen regerar. Den manliga kroppen var tre gånger mer vanligt porträtterad än den kvinnliga. Av de 12 böckerna som analyserades var 9 av dem endast fyllda med vita kroppar.

”Att bara använda en kroppstyp som modell och behandla resten som variationer är farligt för allmänhälsan”, säger forskaren bakom studien, María José Barral.

 

Forskningens grundprincip är att den ska vara objektiv. Men det är människor som utför forskning och människor är inte till sin natur objektiva. I många avseenden är vi inte ens medvetna om våra egna fördomar och snedvinklingar. Det är alltså där vi måste börja. Med att se fallgroparna så att vi inte trillar i dem, eller låter någon annan trilla i dem.

”Medvetandet, en gång uttänjt, återgår inte till sina ursprungsdimensioner”. Så lyder ett citat av filosofen Ralph Waldo Emerson.

Låt oss hoppas att vi gemensamt kan tänja vår förståelse och omfattning av världen så att den blir så representativ som möjligt. Endast på det viset kan vi också hålla vetenskapen relevant och utvecklande. Det är livsviktigt.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp