DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vem ställer upp i församlingsvalet?

Att rapportera om församlingsvalet har visat sig vara en utmaning.

Hur ska media kunna lyfta fram ett val när kandidaterna varken är intresserade eller offentliga?
Söndagen den 18 november förrättas församlingsval i den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Sammanlagt är 16 200 kandidater uppställda. De som väljs in för de kommande fyra åren tar beslut om vem som ska anställas i församlingen, hur pengarna ska användas och vilken slags verksamhet kyrkan ska ordna.

I praktiken bestämmer alltså de förtroendevalda vem som ska begrava dina föräldrar och om dina barn ska bli erbjuden körundervisning och scoutverksamhet.

Är det här är ett viktigt val?

Ja, det tycker i alla fall Nya Åland som jagat kandidatlistor i tre veckor.

Kandidatlistan har visat sig omöjligt att få tag på. Vem ställer upp? Vem kan jag rösta på?

Vi har mejlat, ringt, jagat och letat.

Tre församlingar har svarat på mejlen.

Kontraktprosten vet inget.

Valets projektsekreterare hade inledningsvis inte de fullständiga listorna. När listorna lämnats in fick hon inte lämna ut kandidaterna på grund av den nya lagstiftningen kring personuppgifter, GDPR.

Det är förstås absurt. Ställer man upp i ett val måste man rimligen vara bekväm med att ens namns offentliggörs i samband med nämnda val.

Kyrkans hemsida för församlingsvalet berättar vilken församling du tillhör, hur du ska rösta och varför. Vem man ska rösta på är däremot höjt i dunkel. Inte heller där finns en komplett lista.

Det som finns är en valkompass. Där finns väl alla kandidater?

Nej, de kandidater som finns i valkompassen är enbart de som valt att gå in och fylla i sina uppgifter. I dagsläget finns fem av Jomalas 23 kandidater med. Enbart två församlingar på Åland finns med över huvud taget.

Jaha, då återstår att ringa runt till alla församlingar. På Åland finns det tio stycken. Pastorskanslierna är öppna synnerligen oregelbundna tider.

Saltviks församlings pastorskansli har till exempel öppet måndag till onsdag mellan 9 och 12 och Ålands södra skärgårdsförsamling saknar hemsida så där får man chansa och ringa hela tiden.

Men man ringer runt, givetvis, för ett val är alltid viktigt.

Nja, säger man på pastorskanslien. Först saknades de kompletta listorna, därefter kunde namnen inte lämnas ut, återigen på grund av GDPR.

Demokratin har stora problem framöver om namnen på kandidater i val inte får offentliggöras.

Handlar det om ängslighet, det här det första valet sedan den nya lagstiftningen? Eller handlar det om slarv? Glömde man att skriva en finstilt rad på pappret när kandidaterna anmälde sig: ja, mitt namn får offentliggöras?

Valdeltagandet i det senaste församlingsvalet var 15,5 procent i hela landet.

Lägst valdeltagandet i det förra valet hade i Finström-Geta församling med 9,7 procent.

Det minsta den evangelisk-lutherska kyrkan kunde göra för att höja de sorgliga siffrorna, måste väl ändå vara att berätta för väljarna vem de kan rösta på?