DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vem blir den ofrivillige finansministern?

En veckas betänketid. Så lyder den tilltänkta finansministern Roger Nordlunds (C) svar på frågan om han efterträder Eliasson. Att han i fredagens Nya Åland dessutom säger att han ställde upp från första början för att få ihop en regering tyder på problem inom Centerleden.
Varför lyckas inte Centern hitta någon villig att axla uppdraget?

Torbjörn Eliasson
(C) har meddelat att han vill kliva av som finansminister om mindre än två veckor. Hittills har diskussionen handlat om två ytterst ovilliga finansministrar som huvudkandidater.

Det har varit känt sedan början att Eliasson accepterade uppdraget med förbehållet att det inte skulle bli fyra år. Få skulle nog ställa sig i vägen nu om han uttryckte en önskan att fortsätta.

Roger Nordlund har varit tydlig med att finansministerposten inte är ett eftertraktat jobb. Coronakrisen och dess ekonomiska följder kommer att göra livet jobbigt för den som axlar rollen, men något annat verkar också skava hos Nordlund.

På en fråga om det har seglat upp nya politiska frågor som gör det mindre aptitligt att ta över posten svarade Nordlund i fredagens Nya Åland:

– Man ser ju vissa saker som man hade viljat göra annorlunda, det har ju inte gjort saken lättare, nej.

Vad den frågan/frågorna är vill han dock inte säga, men det skulle förvåna om det bara är allmäntillståndet i den åländska ekonomin som får Nordlund att tveka. Här ser vi nog en spricka i Centern som försvarar finansministerutnämningen?

Det är illa för lantrådet. För alternativen till Nordlund är få om Eliasson inte kan övertalas att fortsätta. Roger Nordlund är inte bara erfaren, han är respekterad bland övriga partier och kan dessutom fungera som en enande kraft inom Centern. Han är det givna valet, förutsatt att han kan tänka sig uppdraget under nuvarande regering.

Om Nordlund skulle säga nej blir listan kort.

Enligt Veronica Thörnroos finns inga planer på att lämna bort posten till något annat parti. Att ett lantråd och en finansminister kan anamma samma politik är viktigt för att hålla landskapsregeringen på kurs. En faktor man inte heller ska underskatta i sammanhanget är valresultatet som gav Centern nio mandat i lagtinget, det förpliktigar.

Om partiet skulle försöka hitta andra, förutom de två som redan har nämnts, så skulle Jörgen Petterson rimligtvis vara en stark kandidat. Han sitter nu sin tredje mandatperiod i lagtinget, han har suttit som ordförande i finans- och näringsutskottet i fem år och borde ha en god insyn i den ekonomiska politiken.

När regeringen bildades visade Thörnroos och vice lantrådet Harry Jansson upp en enad front. Att de två som har kämpat om makten inom partiet under flera ordförandeval inte har varit bästa kompisar är väl känt. Men nu sades det att gammalt groll skulle läggas åt sidan. Frågan är dock om gamla allianser också väger in när finansministern ska tillsättas, där Pettersson i alla fall får anses stå närmare Jansson än Thörnroos.

I övrigt har Centern många nya i lagtinget, som inte har samma kopplingar till gammalt groll, men som också saknar erfarenheten som de två huvudkandidaterna har. Av den övriga lagtingsgruppen borde Roger Höglund och Robert Mansén stå högst på listan. De saknar erfarenhet från tidigare landskapsregeringar, och det här är inte någon lätt period att börja.

Thörnroos säger också till Nya Åland att hon inte utesluter en kandidat utanför lagtinget, det ska nog tas med en stor nypa salt. Det visade sig inte vara så enkelt att hitta en utomstående till ministertjänstgöring när Obunden samling försökte hitta någon att fylla sin infrastrukturstol med och det borde rimligtvis avskräcka från en sådan väg.

Sedan regeringsförhandlingarna har det varit känt att finans- och infrastrukturminister är de två posterna med sämst förutsättningar att klara av utmaningarna inom respektive område. Det är inte heller troligt att man skulle välja någon utan politisk erfarenhet, eller för den delen någon utan ett starkt röstetal (vilket gång på gång i kommentarer har värderats högt av regeringen Thörnroos).

Med allra största sannolikhet kommer finansministern ur Centerns egen lagtingsgrupp. Frågan är bara om han heter Nordlund eller Eliasson.

Men bara det faktum att Centern inte lyckas vaska fram en lämplig och villig kandidat till finansministerposten måste börja bli ett problem för Centern. Om det dessutom krävs en hel del navigation kring lika typer av politiska minor för att få en person att ta posten måste det snart börja ringa i krisklockorna.

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp