DELA
Foto: Jonas Edsvik

Vegotrenden växer inom elitidrotten

Vad har tennisstjärnan Serena Williams, simmaren Sarah Sjöström och kroppsbyggaren Arnold Schwarzenegger gemensamt?

De utmanar idrottsvärldens långvariga kärleksförhållande till animaliska produkter.
Nu växer skaran av de som vill visa att det går att få i sig samtliga beståndsdelar som krävs för elitidrott enbart genom att äta en kost med lite, eller inget, kött.

Att äta mindre rött kött har sina fördelar. Enligt världshälsoorganisationen WHO bidrar världens ökande köttkonsumtion till minskad biologisk mångfald, ökade klimatutsläpp och en mer frekvent användning av bekämpningsmedel på ett globalt plan. Svenska livsmedelsverket rekommenderar ett intag av rött kött på max 500 gram i veckan av hälsomässiga orsaker.

Detta betyder förstås inte att man ska sluta äta kött om man inte vill det. Rekommendationerna sammanfattas: mindre men bättre, både för miljö och kropp.

Tanken att som elitidrottare inte äta kött men ändå få i sig en tillräckligt bra kost fick ytterligare dragningskraft i samband med filmen Game Changers (2018). Där intervjuas många framgångsrika idrottare som säger sig prestera bättre på en växtbaserad kost. När en av världens bästa simmare, Sarah Sjöström, i veckan gick ut med att hon för tre månader sedan bytte till vegetarisk kost bidrar det ytterligare till växtförespråkarnas medvind.

– Jag har blivit väldigt mycket starkare. Jag känner att jag har mer energi, jag sover bättre på nätterna och jag känner att humöret är stabilt. Jag tycker det har förändrat jättemycket för mig, sade Sjöström till SVT.

Enligt Linda Bakkman, näringsfysiolog och kostrådgivare vid Sveriges olympiska kommitté (SOK) finns ingen vetenskaplig evidens som stöder tanken på att man skulle bli en bättre idrottsutövare av att äta vegetarisk kost. Hon menar att det inte heller finns stöd för att man skulle bli sämre av det. Enligt Bakkman kan en av förklaringarna till varför flera idrottare vittnar om bättre prestationer vara att de helt enkelt efter koständringen är mera medvetna om hur de äter.

SOK driver just nu ett projekt som ska pågå fram till OS i Tokyo: vego i världsklass, i syfte att utmana köttnormen bland elitidrottare.

Idrottsvärlden, med starka föreställningar om animaliska proteiner, är en att köttets starkaste bastioner. Och även om så kallad blandkost, alltså att också äta kött, knappast försvinner så utmanar vegotrenden en gammal sanning för många inom idrottsvärlden. Och eftersom högproteindieter med animaliska produkter i centrum länge har varit en stark trend skapar vego i världsklass en nyttig motvikt.