DELA
Foto: Theresa Axén

Gästledare: Värna bättre om åländska visselblåsare

På Åland borde man på ett betydligt bättre sätt än i dag ta hänsyn till visselblåsares rättigheter. Inte ens i den purfärska nya offentlighetslagen finns ett bra skydd.

Hur kan det finnas två dagstidningar och två radiokanaler på Åland? De här frågorna får åländska journalister ofta svara på.

Mitt svar: Åland är väldigt bra, men inte perfekt. Missförhållanden, korruption, jäv, tystnadskultur och andra typer av maktmissbruk förekommer också här. Det kan gälla samhällets alla sektorer: det offentliga, näringslivet, kulturen, sporten, föreningar, församlingar, unga, äldre. Dessutom finns det både människor med väldigt mycket pengar och väldigt lite pengar.

Korruption, jäv, bedrägeri är svårt att utrota till hundra procent. Sett ur ett samhälleligt perspektiv är det viktiga att fallen lyfts fram. En kunnig och nyfiken journalistkår är därför ett av de bästa vapnen.

 

Konkret görs det av journalister som orkar, kan och vågar rota, gräva och kräva svar på frågor. Sedan är det upp till läsaren att avgöra om det är rimligt och vad som borde göras? Det är bara så vi kan minimera det, och i längden upprätthålla trovärdigheten för samhällssystemet.

Finns det korruption på Åland? Ja det finns det. Men generellt sett upplever ålänningar att det finns mindre korruption än invånare i resten av Svenskfinland och Finland. Det visar forskning som gjorts av Fredrik Malmberg vid Åbo Akademi utgående från den Finlandssvenska barometern.

 

Små samhällen där “alla känner alla” kan ha sina egna risker och sina egna utmaningar vad gäller missförhållanden. Till dem hör: överdriven lojalitet, grupptänkande som tystar kritiska röster, exkludering och brist på nytänk. Vi vill inte ställa dumma frågor eller verka besvärliga. Om tilliten dessutom är stor finns det en risk för att “tillfället gör tjuven” och som känt simmar ofta de fula(ste) fiskarna i de lugnaste vattnen.

 

Skickliga journalister är inte allt. Det måste också finnas visselblåsare som vågar berätta om missförhållanden och maktmissbruk. Genom åren har många av de allra största avslöjandena kommit fram just tack vare tipsare. Utan dessa modiga människor förblir många historier nedtystade.

Ålands tre självständiga nyhetsredaktioner borde öka chansen för människor att vilja höra av sig. Hade det enbart funnits en redaktion hade benägenheten förmodligen varit lägre, eftersom det är lättare att hitta en journalist man litar på om man har fler personer att välja mellan.

 

Att vara visselblåsare i små organisationer och organisationer är extra knepigt eftersom man lätt kan avslöjas. Ofta har ett begränsat antal människor koll på det som hänt. I den nya åländska offentlighetslagen borde Åland på ett betydligt bättre sätt ha tagit hänsyn till visselblåsares rättigheter. I Finland känner offentlighetslagen inte till begreppet visselblåsare, men i Sverige finns meddelarfrihet inskriven i lagen. Förenklat innebär den att alla anställda inom offentlig verksamhet kan lämna uppgifter till medier. Det gäller också sekretessbelagda uppgifter i viss grad. Den svenska meddelarfriheten innebär också att det uttryckligen är förbjudet att efterforska källor. Eftersom Åland har egen behörighet på området har landskapet alla chanser att visa framfötterna med lagstiftning.

 

Jag vill hävda att den stenhårda konkurrens som råder mellan mediehusen på Åland borgar för ett sundare åländskt samhälle. Missförhållanden har större chans att komma till ytan med flera hungriga nyhetsredaktioner. Men för att de missförhållandena ska komma fram måste Åland värna om att människor vågar vittna och tipsa.

 

NYAN 40 ÅR

Nya Åland fyller 40 år i år och bjuder därför på gästledare av tidigare medarbetare.

Dagens gästledarskribent är Annica Lindström. Hon jobbade på Nyan 2014–2017 som politisk reporter och ledarskribent.

Nu är Annica Lindström grävande reporter på Svenska Yle.

Åsikterna i gästledaren är skribentens egna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp