DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>KUNDGÅVA Åland Posts köp av fem vattenskotrar för att roa sina storkunder med har väckt känslor i stugorna.

Varför köpa vattenskoter när man inte köpte en ko?

Postens köp av vattenskotrar har blivit en ”snackis”.

Posten motiverar sitt köp med att de vill ge sina kunder en upplevelse som ”brummar” och att det är svårt att få tag på vattenskotrar under den korta period de behövs.

Nåja.
Åland Post Ab köper fem vattenskotrar för 40 000 euro för att roa sina postorderföretagskunder när de besöker Åland.

Postens vd Henrik Lundberg säger att man vill erbjuda något mer än rundtur i posthuset och middag. Det finns också efterfrågan på saker som ”brummar” och som man kan få göra själv. Kunderna vill inte blir forslade omkring som boskap, de vill ha en upplevelse.

Därav köpet av vattenskotrar som kunderna själva får köra, kan man anta, och som ”brummar”.

Ser man på Åland Posts hållbarhetspolicy står det: ”Åland Post delar in hållbarhetsarbetet i huvudområdena miljö, medarbetare och samhälle.”

Miljö och samhälle är två områden som berörs när det kommer till vattenskotrarna.

De vattenskotrar som finns till försäljning i dag är mer miljövänliga och tystgående än tidigare. Problemet med dem är att de körs på grunda vatten och rör upp bottensediment och stör känslig strandmiljö. De kan också skrämma fågellivet och upplevs som störande av folk med hus eller stugor vid stränderna om de körs nära stranden.

Posten skriver på sin hemsida att man är stolt sponsor till Östersjöfonden och Ålands Natur och Miljö. ”Genom vårt samarbete får vi tillgång till deras expertkunskap inom miljöfrågor” står det. Har dessa organisationer sagt sitt om vattenskotrar?

Åland Post, vårt landskapsägda bolag, som säger sig arbeta för ett hållbart samhälle, köper alltså fem vattenskotrar som kan användas vid enstaka tillfällen för kunders eventuella behov.

Det känns löjligt grabbigt att köpa vattenskotrar för att smörja kunder.

Om det behövs vattenskotrar kan man hyra av lokala företag. Med god framförhållning måste det gå att få ihop fem vattenskotrar och då stöder man samtidigt lokala företagare.

De som hyr ut vattenskotrarna har den kunskap som behövs för att köra vattenskotrar i den åländska skärgården utan att reta upp halva befolkningen. Inte köpte Åland Post fem kor att mjölka eller en grävskopa när kunderna skulle bjudas på det.

Om Ålands Posts kunder vill göra mer spännande saker än att mjölka kor och gräva med grävskopa på Åland kan man hyra en kajak eller kanot. Man kan klättra i berg, gå en vandringsled, åka till Smartpark, spela paintball. Nu finns till och med en hinderbana i Jomala vid Vikingahallen. Vill man ut på vattnet kan man hyra en båt, inte köpa en. Genom att använda sig av turistnäringens tjänster och produkter som redan finns, följer man hållbarhetsstrategin bättre i och med att man stöder det åländska näringslivet och inte bidrar till nyproduktion.

Själva kostnaden kan ses som en struntsumma men med tanke på att Åland Post nyligen avslutat samarbetsförhandlingar, som resulterade i att två personer blev av med jobbet, är 40 000 euro för något som snabbt mister sitt inköpsvärde och som används under några få veckor i året rent ut sagt taskigt.

Vill man stöda det åländska samhället och miljön, använd det som redan finns. Och använd de expertkunskaper som finns i framförallt Ålands natur och miljö för att hitta ett miljövänligt sätt att roa kunderna. Det har kunderna säkert förståelse för.