DELA

Vår framtid styrs av vad du vill

Inget är konstant utom förändringen. För oss i mediebranschen är detta högst påtagligt. Den stora frågan: hur kommer Du att vilja ta del av media i framtiden?
De flesta kallar den för strukturomvandling. Det handlar om att läsarvanor går från att läsa sin tidning på papper, till att i stället ta del av nyhetsflödet via digitala plattformar som datorn, surfplattan eller mobiltelefonen.
Det är i sig ingen nyhet. Det som är en nyhet är att utvecklingen tagit fart på allvar, och varenda mediehus i världen funderar just nu över hur detta kommer att påverka just dem, och vilka mått och steg som ska tas. Också vi här på Nyan.

Det ska sägas på en gång: papperstidningen har många år kvar i livet. De mest pessimistiska säger att den är död om bara några år, andra menar att det kommer vara lönsamt att trycka nyheter på papper ännu 20–25 år. Sanning lär ligga någonstans mittemellan.
Men för att mediehusen ska ha råd att även fortsättningsvis producera god journalistik krävs att nya intäktsmöjligheter infogas i bokföringen. Vi måste se till att uppväga tappet från pappersupplagan med intäkter i de digitala kanalerna. Och det är här de verkliga problemen börjar. För ingen vet säkert hur det ska göras.
Bara en handfull tidningar har lyckats hittills, svenska Aftonbladet förmodligen bäst i världen. Men dessvärre är det inte så lätt som att bara kopiera deras modell. Varje tidningsmarknad är originell, varje marknad behöver sina specifika lösningar.

Under det senaste dryga året har en lång rad tidningar låst sina webbsidor så att läsarna måste betala för att läsa nyheterna. Andra har satsat på att ha webbsidorna öppna för att maximera trafiken och därmed kunna sälja annonser dyrare. Väldigt få har nått några större monetära framgångar oavsett vägval än så länge. Men utvecklingen är positiv. Fler läsare väljer att betala för att läsa unikt material, inte minst det lokala. Fler och fler annonsörer ser potentialen i rörliga annonser på hemsidorna där man ofta når fler än de som prenumererar på tidningen.
Sedan finns det mediehus som går längre. I veckan meddelade Mittmedia-koncernen, som täcker de flesta städer mellan Gävle och Örnsköldsvik att de tänker börja trycka sina tidningar redan på eftermiddagen för att spara pengar. I stället för i tidningen får exempelvis sportälskaren läsa om kvällens matcher på nätet. Bra eller dåligt? Tiden lär utvisa vilket.
I andra länder finns det tidsskrifter och tidningar som helt lagt ned pappersutgåvan och bara satsar på nätet eller e-tidningar.
Och på de allra flesta marknader lägger tidningshusen till rörliga tv-bilder till utbudet.

hur berör då detta oss på Åland, det här unikt medietäta området med extremt lokalvinklad journalistik? Att vi är en del av utvecklingen, att Dina läsarvanor kommer att förändras.
Liksom kollegor världen över sitter vi i Nyan-huset och funderar över nästa steg och steget efter det. Men hur mycket vi än funderar och kliar våra allt mer tunnhåriga huvuden, hur många möjliga och eller intressanta idéer vi kommer på så gäller en sanning: Allt beror på Dig, kära läsare.

min fråga till Dig är: Hur vill Du ta del av Nya Åland i framtiden? Vill Du läsa den på surfplattan och mobilen? Kommer Du fortsättningsvis vilja ha papperstidningen fem dagar i veckan, även om det innebär att priset stiger i takt med papperspriser och postens porto eller föredrar Du att läsa papper på helgen och digitalt i veckorna? Är Du beredd att betala för nyheter på nyan.ax (förutsatt förstås att det är hela nyhetsutbudet och i full längd)? Eller har du helt andra idéer?
Liksom kollegor världen över sitter vi och funderar över hur just Du vill ha det. Nu har Du chansen att påverka utvecklingen. Mejla mig, eller skicka ett brev, och berätta hur Du vill ha det i framtiden.

Jonas Bladh

jonas.bladh@nyan.ax